OVO ĆE ODJEKNUTI

‘Rusi, postoje dva načina na koje možete napustiti Krim! Sami izaberite koji želite...‘

Kijev je prije početka invazije krimsko pitanje želio riješiti političkim i diplomatskim putevima. Rat u Ukrajini doveo je do promjene tog stava

Tamila Taševa (lijevo); ruski vojnici

 Inna Borodaieva/zuma Press/profimedia; Sergei Malgavko/tass/profimedia/

Tamila Taševa, povjerenica ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za Krim, rekla je da se Ukrajina nije predomislila glede vraćanja tog poluotoka pod svoje, piše Politico. "Ukrajina će odlučiti kako će vratiti Krim - ili političkim ili vojnim putem", rekla je Taševa.

"Kako bi smanjila potencijalne vojne gubitke i broj civilnih žrtava, Kijev Moskvi dati priliku da odabere kako će napustiti Krim. Ako ne ode dobrovoljno, ukrajinske će snage svoj teritorij nastaviti oslobađati pomoću vojnih sredstava", dodala je izaslanica Zelenskog na Krimu.

Njezina izjava dolazi nakon što je zamjenik predstojnika Ureda ukrajinskog predsjednika Andrij Sibiha rekao da bi Ukrajina mogla biti spremna s Moskvom raspravljati o budućnosti Krima ako na bojištu uspije ostvariti svoje ciljeve. "Spremni smo otvoriti diplomatske kanale kako bismo razgovarali o tom pitanju", rekao je Sibiha u intervjuu za Financial Times. "To ne znači da isključujemo mogućnost da ćemo Krim osloboditi vojnim putem", dodao je zamjenik predstojnika Zelenskijeva Ureda.

Kako je Ukrajina 30. rujna 2022. godine usvojila rezoluciju u kojoj stoji da s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom zbog pokušaja aneksije Hersona, Zaporižje, Donjecka i Luganska neće biti pregovora, Sibihina izjava sugerira da je Kijev možda ipak spreman razgovarati s Putinom.

Zelenski je u planu za mir koji prezentirao na prošlogodišnjem samitu grupe G20 u Indoneziji naveo da Ukrajina želi osloboditi sav svoj teritorij, pa tako i Krim, koji je Rusija 2014. ilegalno okupirala.

Kijev je prije početka invazije krimsko pitanje želio riješiti političkim i diplomatskim putevima. Rat u Ukrajini doveo je do promjene tog stava. "Nakon strahota u Buči, Mariupolju i Izjumu, Rusija se odrekla pregovora. Uz to, Kremlj je više puta rekao da nema namjeru razgovarati o budućnosti Krimskog poluotoka", rekla je Taševa te dodala da su ukrajinski dužnosnici više puta rekli da ne može biti rasprave o njihovim stavovima o Krimu jer se radi o ukrajinskom teritoriju.

Tajnik Nacionalnog vijeća sigurnosti i obrane Ukrajine Oleksij Danilov napisao je na društvenoj mreži Facebook da ukrajinski dužnosnici rade na oblikovanju strategije za obračunavanje sa svim žiteljima Krima koji su surađivali s Rusima.

Danilov je predložio da se dislociraju svi Rusi koji su se nakon 2014. doselili na Krim te da se Ukrajincima vrati imovina koja im je ukradena. "Samo predsjednik (Volodimir Zelenski) može reći kako će se vratiti Krim. Međutim, već sada razmišljamo o tome kako da ga na najbolji način reintegriramo", rekao je Danilov za Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:44