PRIJETNJA U ČERNOBILU

Rusi posijali stotine mina oko nuklearke: Opljačkali brojne komade opreme, računala, trgovine...

Neki ruski časnici javno su govorili da je cilj agresije na Ukrajinu kopneno spajanje s Pridnjestrovljem...

Samo neke od mina koje su otkrili ukrajinski demineri u nekadašnjoj nuklearki i oko nje

 Sergei Supinsky/AFP

U šumama oko nuklearne elektrane Černobil, poprišta najgore nuklearne katastrofe u povijesti, ruske su snage ostavile niz novih prijetnji koje će, poput radijacije, vjerojatno godinama ugrožavati slučajne prolaznike i djelatnike elektrane.

Tijekom povlačenja iz elektrane i s okolnog područja ruski su vojnici postavili stotine velikih i malih mina svih vrsta - od klasičnih protupješadijskih pa do improviziranih, žica razapetih između drveća i privezanih za osigurače ručnih granata.

image

Ruske mine

Sergei Supinsky/AFP

"Minirali su čak i nuklearno postrojenje", rekao je ukrajinski ministar unutarnjih poslova Denis Monastirski u utorak tijekom posjeta elektrani. "Tu su stotine mina i zamki. Niti ne znamo što je sve u šumama. Bit će potrebne godine da se sve to iščisti."

Nova katastrofa

Ruska je vojska okupirala Černobil u prvim tjednima invazije na Ukrajinu, a ponašanje ruskih vojnika šokiralo je svjetsku javnost. Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) bila je izrazito zabrinuta zbog prisutnosti vojske na području elektrane, a strah od izbijanja moguće nove nuklearne katastrofe pojačale su i vijesti o požaru na postrojenju, iako se radilo samo o administrativnoj zgradi.

image

Protutenkovske mine

Yasuyoshi Chiba/AFP

Ruski su vojnici u konačnici dopustili osoblju elektrane da radi svoj posao, iako su ih tjerali da rade danima uz minimum odmora, no ubrzo je postalo očito kako ruska vojska nije svjesna ni opasnosti, ni ozbiljnosti situacije u kojoj su se nalazili.

Zastrašujuće je što su opljačkali brojne komade opreme iz same elektrane: računala, uredsku opremu, pa čak i protupožarna vozila koja bi mogla biti nužna u slučaju nesreće. Opljačkali su i trgovine i zgrade u kojima su radnici živjeli i spavali. Elektrana je četiri dana provela odsječena od distribucijske mreže te je morala koristiti pomoćne generatore za hlađenje pogonskih šipki - nuklearnog goriva koje bi se rastopilo i uzrokovalo novu katastrofu kada bi ostalo bez hlađenja.

Suicidalno ponašanje

Radnike u elektrani, kako piše britanski Times, najviše je šokirao ležerni stav ruskih vojnika koji su se kretali posvuda, ne obazirući se na protokol i znakove opasnosti. Takvo ponašanje doživjeli su ne samo destruktivnim, nego i potencijalno suicidalnim.

Najgore je bilo u černobilskoj Crvenoj šumi gdje razina radioaktivnosti doseže do 10 mSv po satu. Normalno pozadinsko zračenje je oko 1,5 do 3,5 mSv godišnje, a ukupna doza od oko 1000 mSv može uzrokovati radijacijsku bolest. Većina izvora radijacije u Crvenoj šumi nalazi se u tlu, a ruski su vojnici u šumi kampirali i kopali rovove, izravno se izlažući radioaktivnim izotopima u tlu pokraj Černobila. Za Ukrajince, radi se o ružnom podsjetniku na 1986. i na černobilsku katastrofu te još jednom dokazu da ruskim vlastima nije stalo do života, kako do ukrajinskih tako ni do onih svojih vojnika. Čelnik IAEA-e, Rafael Grossi, također je bio šokiran kada je u utorak posjetio Černobil. "Moglo je doći do nesreće", upozorio je. "Ne znam koliko smo bili blizu katastrofi, no situacija je očito bila vrlo, vrlo opasna."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:34