PUTINOVA STRATEGIJA

Rusi pokazuju mišiće: Usred ukrajinskog rata na drugom kraju zemlje spremaju velike vojne vježbe

Bit će uključene i neke strane snage, izvijestilo je rusko ministarstvo obrane, no nije se specificiralo o kojim se točno zemljama radi

Ruska vojska, ilustrativna fotografija

 Handout/Afp

Rusija planira održati strateške vojne vježbe na istoku zemlje počevši od kraja kolovoza, reklo je ministarstvo obrane, tisućama kilometara daleko od rata u Ukrajini.

"Vostok" (Istok) vježbe će se održati od 30. kolovoza do 5. rujna. Svrha im je, čini se, da pošalju poruku da Rusija, unatoč skupom petomjesečnom ratu u Ukrajini, i dalje ostaje fokusirana na obranu cijelog svog teritorija i da je u vojnom smislu sposobna uobičajeno funkcionirati.

U priopćenju je ministarstvo naglasilo da na njihovu sposobnost da održe takve vježbe ne utječe ono što zovu "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

Rečeno je da Rusija nije otkazala nikakve aktivnosti obuke ili međunarodne suradnje i da će na vježbama sudjelovati svo potrebno osoblje, oružje i oprema.

"Skrećemo vam pozornost na činjenicu da je samo dio oružanih snaga Ruske Federacije uključen u vojnu operaciju u Ukrajini, a to je sasvim dostatan broj da ispuni sve zadatke koje je postavio vrhovni zapovjednik", rečeno je u priopćenju.

Neki strani mediji su širili lažne informacije o "nekim navodnim mobilizacijskim aktivnostima", dodano je.

Unatoč teškim gubicima Rusije i sporom napretku u Ukrajini, predsjednik Vladimir Putin nije naredio mobilizaciju rezervista u zemlji, a to je, po procjenma, dva milijuna ljudi koji su u posljednjih pet godina služili vojsku.

Nadolazeće vježbe će se održati u istočnom vojnom okrugu, u koji spadaju dijelovi Sibira a stožer mu je u Habarovsku blizu kineske granice.

Bit će uključene i neke strane snage, izvijestilo je ministarstvo obrane, no nije se specificiralo o kojim se točno zemljama radi. Prošle godine su u velikim vojnim vježbama u Rusiji i Bjelorusiji sudjelovale vojne postrojbe iz Armenije, Kazahstana, Kirgistana i Mongolije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:36