ŠTO SE DOGAĐA?

Rusi paradiraju po Arktiku: ‘Dovlače podmornice, grade kupole, piste...‘

Rusija je godinama jačala svoju obranu na dalekom sjeveru, obnavljajući niz starih sovjetskih baza modernim dizajnom i opremom

Ruska vojska na Arktiku

 Maxime Popov/Afp

Rusija nastavlja širiti svoje vojne baze u arktičkoj regiji unatoč značajnim gubicima u ratu protiv Ukrajine, piše CNN koji je u posjedu novih satelitskih snimki koje potvrđuju te navode.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg također je rekao CNN-u u ekskluzivnom intervjuu u petak da sada postoji ‘značajno gomilanje ruske vojske na dalekom sjeveru‘, zbog čega je i Sjevernoatlantski savez ‘udvostručio svoju prisutnost‘ kao odgovor.

Snimke su se pojavile nakon što je viši dužnosnik zapadne obavještajne službe rekao za CNN da je Rusija povukla čak tri četvrtine svojih kopnenih snaga iz regije krajnjeg sjevera u blizini Arktika, šaljući ih da ojačaju svoju posrnulu invaziju na Ukrajinu.

image
Maxar Technologies/cnn/

Satelitske slike, koje je CNN dobio od tvrtke Maxar Technologies, pokazuju niz ruskih radarskih baza i pista koje su se poboljšavale tijekom prošle godine. Slike ne pokazuju nekakav dramatičan razvoj gradnje, već nastavak napretka u utvrđivanju i širenju područja za koje analitičari kažu da je od vitalne važnosti za rusku obrambenu strategiju, pogotovo u vrijeme velikog pritiska na resurse Moskve.

Prema Maxaru, slike pokazuju nastavak rada na radarskim stanicama u mjestu Olenegorsk, na poluotoku Kola u sjeverozapadnoj Rusiji, i u Vorkuti, sjeverno od Arktičkog kruga. Čini se da također pokazuju napredak u tijeku rada na dovršetku jednog od pet radarskih sustava Rezonans-N u Ostrovnoj, mjestu smještenom uz Barentsovo more, u blizini Norveške i Finske na zapadu Rusije. Ruski dužnosnici tvrde da Rezonans-N može otkriti nevidljive letjelice i objekte.

Tri nova kupole, kao i kućišta otporna na vremenske uvjete koja se koriste za zaštitu radarskih antena, dovršena su ove godine na mjestu protuzračne obrane Tiksi, na krajnjem sjeveroistoku, barem ako je za vjerovati Maxarovim slikama i analizama. Tu su i poboljšanja uzletno-sletne staze i staze za parkiranje u zračnoj bazi Nagurskoje, najsjevernijem ruskom vojnom objektu, i poboljšanja uzletno-sletne staze u zračnoj bazi ‘Temp’, na otoku Kotelni, na sjeveroistoku zemlje.

image
Maxar Technologies/cnn/

Rusija je godinama jačala svoju obranu na dalekom sjeveru, obnavljajući niz starih sovjetskih baza modernim dizajnom i opremom.

Njezino arktičko područje dugo je bilo ključno za ruski sektor nafte i plina, ali i za njegovu nuklearnu obranu, sa značajnim udjelom sofisticiranog nuklearnog oružja i podmorskih postrojenja u tom području.

- To oružje i podmornice su uvijek spremni. Nikad se ne svodi na nisku spremnost. To je visok status cijelo vrijeme - rekao je viši zapadni obavještajni dužnosnik.

Na početku rata s Ukrajinom u veljači neke su podmornice premještene, dodao je dužnosnik, ali su se ubrzo vratile na standardnu visoku spremnost.

- Najkraći put od Rusije do Sjeverne Amerike je preko arktičkog Sjevernog pola. Dakle, strateški značaj ovih područja nije se promijenio zbog rata u Ukrajini - obrazložio je sef NATO-a Jens Stoltenberg te dodao kako Rusija ‘testira novo oružje na Arktiku i dalekom sjeveru‘.

- Vidimo kako Rusija ponovno otvara stare sovjetske baze - rekao je Stoltenberg.

image
Maxar Technologies/cnn/

Rat u Ukrajini doveo je do velike prilagodbe snaga ruskih trupa u regiji, naglasio je viši zapadni obavještajni dužnosnik.

- Oni su u Ukrajini na nekih 20, 25 posto svojih izvornih kopnenih snaga. No, zato im je pomorska komponenta potpuno netaknuta ratom - istaknuo je visoki obavještajac.

Nakon napada ranije ovog mjeseca na dva ključna aerodroma duboko u Rusiji u Riazanu i Saratovu, ruski vojni zrakoplovi i bombarderi raspršeni su diljem zemlje i arktičkog sjevera, dodao je obavještajac. Moskva je za udare okrivila Ukrajinu, dok Kijev nije komentirao eksplozije u ruskim bazama.

Arktik je također od vitalnog značaja za Rusiju jer njegov led koji se otapa ubrzano otvara nove pomorske rute od azijskog jugoistoka do Europe, koristeći puno kraći put duž ruske obale.

Sjeverni morski put mogao bi skratiti putovanja preko Sueskog kanala, koje trenutno traje oko dva tjedna. Ruska državna TV objavila je snimke nekoliko ledolomaca na atomski pogon, dizajniranih za jačanje ruskog utjecaja i moći u regiji. Kritičari kažu da Moskva nastoji izvršiti preveliku kontrolu nad rutom koja bi trebala biti jednako dostupna svim nacijama.

Govoreći putem videolinka na porinuću novog ledolomca na nuklearni pogon u Sankt Peterburgu 22. studenog, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će razvoj ‘najvažnijeg sjevernomorskog puta omogućiti Rusiji da u potpunosti otkrije svoj izvozni potencijal i uspostaviti učinkovite logističke rute, uključujući i jugoistočnu Aziju‘.

S druge strane, rat u Ukrajini pojačao je prisutnost NATO-a u regiji. Nakon što se Finska i Švedska pridruže bloku, kao što se očekuje, sedam od osam arktičkih država bit će članice NATO-a.

image
Maxar Technologies/cnn/

Savez je također pojačao svoju vojnu moć u regiji. Norveška je u kolovozu objavila prve slike američkih bombardera B52 koji lete iznad njezina teritorija u pratnji norveških zrakoplova F35 i dva švedska JAS Gripena.

Također, NATO je nedavno testirao novi sustav naoružanja, Rapid Dragon Palletized Munition Deployment. Test je osmišljen kako bi pokazao da Sjedinjene Države mogu lansirati ove moćne oružane sustave sa stražnje strane običnog teretnog zrakoplova. Test je održan u Norveškoj, nedaleko od ruske granice.

NATO je također zabrinut i zbog potencijalne sabotaže norveške naftne i plinske infrastrukture. Prema nekim analizama, sada kada su ruska energenti pod sankcijama, norveški prirodni plin čini više od 20 posto opskrbe Europe.

- Od sabotaže u Baltičkom moru udvostručili smo našu prisutnost s brodovima, podmornicama te pomorskim patrolnim zrakoplovima u Baltičkom i Sjevernom moru. Oni su tu djelomično za nadzor, kako bismo imali bolju svijest o situaciji, ali i kako bismo poslali poruku odvraćanja i spremnosti da se zaštiti ova kritična infrastruktura - naglasio je Stoltenberg. Šef NATO-a je tu mislio na eksplozije na plinovodu Sjeverni tok u rujnu, koje su prema švedskoj istrazi uzrokovane sabotažom, nakon što su na nekim mjestima otkriveni dokazi o eksplozivu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:37