OŠTRA KAZNA

Rusi osudili američku košarkašicu Brittney Griner ​na devet godina zatvora

Košarkašica je sudu rekla da nije namjeravala prekršiti zakon kada je u Moskvu donijela uloške za e-cigaretu s uljem kanabisa

Brittney Griner

 EVGENIA NOVOZHENINA/POOL/AFP

Američka košarkašica Brittney Griner (31) u četvrtak je na sudu u ruskom gradu Himkiju proglašena krivom za posjedovanje droge i krijumčarenje iste te osuđena na zatvorsku kaznu od devet godina, piše Associated Press.

Sutkinja Ana Sotnikova rekla je da će joj se vrijeme koje je Griner provela u pritvoru u kojem je završila u veljači ove godine odbiti od kazne na koju je osuđena. Griner je prilikom izricanja presude i kazne pokazala vrlo malo emocija.

Sutkinja je prilikom izricanja presude konstatirala da je 31-godišnja košarkašica u Rusiju ilegalno unijela drogu.

Košarkašica je prije izricanja presude sutkinju molila da joj ne uništi život teškom zatvorskom kaznom i u suzama je molila da njezine postupke kvalificira kao pogrešku. Rekla je i da nije namjeravala prekršiti zakon kada je u Moskvu donijela uloške za elektroničku cigaretu s uljem kanabisa.

Ruski tužitelj je za dvostruku osvajačicu zlatne olimpijske medalje i zvijezdu američke ženske profesionalne lige WNBA tražio zatvorsku kaznu od devet i pol godina.

Izricanje presude moglo bi otvoriti put razmjeni zatvorenika između Rusije i Sjedinjenih Država. Radilo bi se o 31-godišnjoj sportašici te 52-godišnjem bivšem policajcu marincu Paulu Whelanu i zatvorenome ruskom državljaninu Viktoru Boutu, ruskome kriminalcu i poznatom trgovcu oružjem koji je u SAD-u osuđen na 25 godina zatvora.

Griner je 17. veljače zadržana u moskovskoj zračnoj luci Šeremetjevo zbog unošenja kanabisova ulja u Rusiju. Priznala je krivnju, no kazala je da joj nije bila namjera unijeti zabranjenu supstancu u Rusiju niti ikoga povrijediti. Rekla je i da se pakirala na brzinu zbog čega su ampule slučajno završile u njezinoj torbi.

Američka košarkašica je u Rusiju otišla da bi igrala u klupskoj ligi dok traje pauza u sezoni u Sjedinjenim Državama. Nastupala je za ženski košarkaški klub UGMK Ekaterinburg od 2014., a igrala je i utakmice Eurolige za žene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:23