POTOPLJEN JE?

Rusi ostali bez ključnog ratnog broda u Crnom moru: Evo zašto je ovo je strašan udarac Putinu

Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice pluta napušten ili je već potonuo na dno Crnog mora

Moskva tijekom vojne vježbe kraj Sevastopolja 18. veljače 2022.

 Handout/AFP

Jedan od najvažnijih ratnih brodova ruske mornarice pluta napušten ili je već potonuo na dno Crnog mora, što je ogroman udarac za rusku vojsku koja se bori protiv ukrajinskog otpora već 50 dana, piše CNN.

Ruski mornari u cijelosti su evakuirani s krstarice s navođenim projektilima 'Moskva', vodećeg broda svoje Crnomorske flote, nakon požara koji je detonirao streljivo na brodu, izvijestili su u srijedu ruski državni mediji.

TASS i RIA navode, pozivajući se na rusko ministarstvo obrane, da je 'Moskva' teško oštećena u incidentu i da se istražuje uzrok požara, no nisu dali nikakve informacije o mogućim žrtvama kao ni naveli mjesto izgreda.

Nekoliko sati ranije ukrajinski je dužnosnik kazao je da je ruski ratni brod pogođen ukrajinskim krstarećim projektilima.

image

Moskva 31. srpnja 2011. na paradi za Dan mornarice

-AFP
image

Moskva 31. srpnja 2011. na paradi za Dan mornarice

-/AFP
image

Moskva tijekom vojne vježbe kraj Sevastopolja 18. veljače 2022.

Handout/AFP

Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je da su 'rakete Neptun koje štite Crno more prouzročile veliku štetu na tom ruskom brodu'.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič potvrdio je na YouTubeu ukrajinske udare na brod, ali također nije otkrio njegov položaj.

Zbog velikih oluja nad Crnim morem koje zaklanjaju satelitske snimke i podatke, CNN nije mogao vizualno potvrditi da je brod pogođen ili kakvo je njegovo trenutno stanje, ali analitičari napominju da požar na takvom brodu može dovesti do katastrofalne eksplozije koja bi ga mogla potopiti.

Ozbiljan udarac

'Samo bi gubitak podmornice s balističkim projektilima ili Kuznjecova (ruskog nosača zrakoplova) nanio ozbiljniji udarac ruskom moralu i ugledu mornarice u ruskoj javnosti', navodi Carl Schuster, umirovljeni kapetan američke mornarice i bivši šef operacije u Zajedničkom obavještajnom centru američkog Pacifičkog zapovjedništva.

Alessio Patalano, profesor rata i strategije na koledžu King's u Londonu, rekao je da je gubitak ratnog broda 'masivni udarac' za Rusiju.

image

Moskva tijekom vojne vježbe kraj Sevastopolja 18. veljače 2022.

Handout/AFP
image

Moskva tijekom vojne vježbe kraj Sevastopolja 18. veljače 2022.

Handout/AFP

'Moskva' duga 186 metara s gotovo 500 članova posade ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno je uveden u sovjetsku mornaricu kao 'Slava' 1980-ih, a preimenovan je u 'Moskva' 1995. te je nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., navodi se na vojnoj stranici Naval-Technology.com.

'Moskva' je naoružana sa 16 protubrodskih krstarećih projektila Vulkan s dometom od najmanje 700 km te nizom protuzračnih projektila, torpeda i pomorskih topova te drugih proturaketnih obrambenih sustava. Sve to predstavlja ogromne količine eksplozivnih ubojnih sredstava u njegovim spremnicima za streljivo.

'Kada požar zahvati spremnike streljiva, dva su izbora: poplaviti ih ili napustiti brod. U suprotnom će posada biti zbrisana katastrofalnom eksplozijom', navodi Schuster.

Ako je istina da su ukrajinske snage upotrijebile krstareće rakete Neptun za napad, 'Moskva' bi potencijalno bio najveći ratni brod ikad pogođen raketom 'Neptun', rekao je Schuster te dodao da bi takvo postignuće predstavljalo veliki napredak za kijevske snage.

image

'Moskva' 2013. u Havani, Kuba

Adalberto Roque/AFP
image

30. ožujka 2014., ruski patrolni brod 'Pitlivij' prolazi pokraj 'Moskve'

-/AFP

Prijetnja od Neptuna

Neptun je ukrajinsko oružje razvijeno na temelju sovjetske krstareće rakete KH-35, a postalo je operativno u ukrajinskim snagama tek prošle godine, javljaju ukrajinski mediji.

Ako je Neptun korišten za napad na Moskvu, to bi bila njegova prva poznata upotreba tijekom rata, navodi se u objavi na web stranici Centra za međunarodnu pomorsku sigurnost (CIMSEC) poručnika zapovjednika Jasona Lancastera, časnika za površinsko ratovanje američke mornarice.

Lancaster napominje kako prijetnja koju predstavljaju mobilne obalne krstareće rakete poput Neptuna 'mijenja operativno ponašanje' neprijatelja.

'Ruski brodovi će djelovati tako da minimiziraju rizik od otkrivanja i povećaju svoje šanse da se obrane. Dodatni stres iznenadne borbe povećava umor i može dovesti do pogrešaka', zaključuje Lancaster.

Napad na Zmijski otok

Krstarica Moskva također ima simbolično značenje za Ukrajinu jer je sudjelovala u prvim danima invazije u napadu na Zmijski otok u Crnome moru, blizu rumunjske granice, na kojemu je zarobljeno 19 pripadnika ukrajinske ratne mornarice koji su poslije razmijenjeni za ruske zarobljenike.

Prema navodnoj audio snimci zabilježenoj krajem veljače, dok su se Rusi približavali ukrajinskom garnizonu na Zmijskom otoku, ruski časnik je pozvao na predaju, no dobio je neočekivan odgovor.

'Ovo je ruski vojni ratni brod. Predlažem da odložite oružje i predate se kako biste izbjegli krvoproliće i bespotrebne žrtve. Inače ćete biti bombardirani', čula se poruka s ruske strane, na što je ukrajinski vojnik odgovorio: 'Ruski ratni brod, je** se.'

Ako je Moskva zaista uništena, to bi bio drugi veliki ruski pomorski brod koji je doživio takvu sudbinu tijekom ruske invazije na Ukrajinu. Naime, krajem ožujka Ukrajinci su raketnim napadom uništili ruski desantni brod Orsk u luci Berdjansk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 14:22