‘NE MOŽEMO POBJEĆI‘

Rusi opkolili Mariupolj, isključili struju za 430.000 ljudi: ‘Ma što se dogodilo, nemojte nas zaboraviti!‘

U Mariupolju nema struje, a ruski je agresor sve bliže. Strateška luka na Crnom moru nalazi se u okruženju, a govori se i o ubijenim ženama i djeci

Ruske trupe i pogled na zgrade na rubu Mariupolja

 Ivan Rodionov/Afp

Rusi su u utorak nemilice bombardirali ukrajinsku luku Mariupolj, piše The Telegraph. Ruske su snage rekle da žele opkoliti grad koji je ključan za stvaranje kopnene veze između Krima i Rusije. Ako Rusija zauzme Mariupolj, grad s više od 430.000 ljudi, Ukrajina će ostati bez izlaza na Azovsko more. Ruski je agresor tijekom napada prekinuo dotok struje u grad, a raketirao je i stambene objekte.

Ukrajinski vojnik stacioniran u Mariupolju u ponedjeljak Telegraphu poslao poruku u kojoj moli svijet da ih "ne zaboravi". "Ako se nešto dogodi, nemojte dopustiti da nas se zaboravi", rekao je vojnik čije ime nije navedeno iz sigurnosnih razloga. "Mariupolj je okružen i ne možemo pobjeći."

Zahvaljujući utvrđenim pozicijama na Krimu i u Donbasu, Rusi su u sukobima na jugu Ukrajine ostvarili najviše uspjeha. Osim Mariupolja, uspješno su udarili i po Melitopolu, Berdjansku i Hersonu. Ruska mornarica stacionirana u Crnom moru također bombardira ukrajinske lučke gradove.

Proruski separatisti Mariupolj su kratko okupirali 2014. godine, no Ukrajinci su ga nakon toga povratili.

Grad je bez struje

Guverner Donjecke oblasti Pavlo Kiriljenko u utorak je na Facebooku napisao da Ukrajina kontrolira Mariupolj i Volnovahu, grad sjeverno od Mariupolja. "Prerezani su električni vodovi u Mariupolju i grad je bez struje", dodao je Kiriljenko. Najveća ukrajinska čeličana smještena je u Mariupolju i trenutno ne radi.

Vadim Bojčenko, gradonačelnik Mariupolja, rekao je u utorak tijekom gostovanja na jednoj televiziji da su stambeni objekti u gradu bombardirani pet dana zaredom. "Udaraju nas s artiljerijom, raketama i zračnim snagama. Oštećena je civilna infrastruktura, škole, kuće. Mnogi su ozlijeđeni, ubijeni su žene i djeca", rekao je Bojčenko.

Šestogodišnja je djevojka ubijena kada su Rusi raketirali zgradu u kojoj živi njezina obitelj. Televizijske su kamere zabilježile trenutak u kojem se liječnik koji je djevojčici u kolima hitne pomoći pokušao spasiti život nakon njezine smrti obratio ruskom predsjednik Vladimiru Putinu. "Pokažite ovo Putinu, oči ovog djeteta, liječnike koji plaču", rekao je liječnik. Kamere su snimile i njezinu uplakanu majku, koja je u svojim krvavim rukama držala njezine papuče, kapu i šal dok su je liječnici u vozilu hitne pokušali spasiti. Obje su snimke obišle svijet i ne idu na čast Moskvi, piše The Telegraph.

Bojčenko je rekao da "neprijatelj Mariupolj napada iz svih smjerova", ali da ukrajinski vojnici za sada drže grad pod kontrolom. Gradonačelnik Mariupolja potvrdio je da u gradu praktički nema struje te da su svi bojleri za grijanje vode ugašeni.

Koridori za evakuaciju civila

Separatisti iz Donjecka tvrde da su formirali dva koridora za evakuaciju civila iz Mariupolja, što bi znači da se priprema veliki napad na grad.

Denis Pušilin, jedan od vođa separatista, rekao je u razgovoru za jednu rusku novinsku agenciju da su si Rusi za utorak zadali cilj opkoliti Mariupolja. Separatisti iz Donbasa rekli su da su se ruskom vojskom udružili kako bi zauzeli cijelu regiju koja ima izlaz na Azovsko more.

Nije poznato koliko je civila stradalo u bombardiranju Mariupolja koje je Rusija izvela u utorak. Rusi tvrde da su uspješno pogodili dva aerodroma i tri radara te da nisu ciljali civilnu infrastrukturu.

Deseci prosvjednika organizirali su prosvjedni skup u obalnom gradu Berdjansku, mjestu koje je od Mariupolja udaljeno 80 kilometara zapadno. Na njemu su skandirali protiv ruskih vojnika koji su okupirali glavni gradski trg i pjevali ukrajinsku himnu. Prosvjednici su ruske vojnike opisali kao iscrpljene mlade novake. "Uplašena djeca, uplašeni pogledi. Žele jesti", rekao je u razgovoru za Associated Press vlasnik male samoposluge Konstantin Maloljetka. Dodao je da su vojnici ušli u trgovinu kako bi kupili konzervirano meso, votku i cigarete. "Jeli su u trgovini. Izgledali su kao da danima nisu jeli", rekao je Maloljetka.

Nepoznati je Ukrajinac u Melitopolu, gradu koji je od Mariupolja udaljen oko 170 kilometara, zaustavio ruski konvoj kamiona i oklopnih vozila. Na snimci incidenta može se vidjeti da je jedan ruski vojnik u želji da otjera prosvjednika zapucao u zrak, no ovaj se nije ni mrdnuo već je nastavio urlati na vojnike, nazivajući ih "okupatorima" i "ubojicama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 13:32