NACIONALNA TRAGEDIJA

Rusi odaju počast žrtvama pucnjave u školi u Kazanju, život je izgubilo devet osoba

Napad u utorak u Kazanju oko 725 km istočno od Moskve bio je najsmrtonosnija pucnjava u školi od 2018. godine
 Natalia Kolesnikova/AFP

Građani ostavljaju u srijedu igračke i cvijeće pred školom u ruskome gradu Kazanju odajući počast žrtavama ubilačkog pohoda tinejdžera u kojemu je život izgubilo devet osoba, od njih sedmero djece.

Napad u utorak u Kazanju oko 725 km istočno od Moskve bio je najsmrtonosnija pucnjava u školi od 2018. godine kada je student na fakultetu na Krimu, koji je anektirala, Rusija ubio 20 ljudi.

"(Došla sam ovamo) jer je ovo takva katastrofa ... Nemoguće je ostati ravnodušan", rekla je žena predstavivši se kao Albina nakon što je došla odati počast ispred škole broj 175.

Čelnik ruske regije Tatarstana, u kojoj većinski žive muslimani a Kazanj joj je glavni grad, to je nazvao nacionalnom tragedijom, a Kremlj je zatražio pojačanu kontrolu oružja.

Rusija ima stroga ograničenja u pogledu posjedovanja oružja, ali neke kategorije oružja mogu se kupiti za lov, samoobranu ili sport, nakon što potencijalni vlasnici prođu testove i ispune druge uvjete.

Oko stotinu ljudi, od kojih su neki nosili maske zbog pandemije covida-19, okupilo se na tradicionalnom muslimanskom sprovodu Elvire Ignjatijeve, ubijene profesorice engleskog jezika.

"Štitila je svoju djecu ... Štitila ih je i nije se skrivala", rekao je Talgat Gumerov, stanovnik Kazanja.

Dvadeset i troje ljudi još je uvijek u bolnici u srijedu, uključujući 12 djece s prostrijelnim ranama, izvijestila je novinska agencija TASS. Petero djece u teškom je stanju, a jedno od njih je kritično.

Ruski Istražni odbor rekao je da planira kasnije u srijedu optužiti osumnjičenog Ilnaza Galjavieva. Očekuje se da će sud naknadno odlučiti o uvjetima pritvora za 19-godišnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:58