NEZAPAMĆENI ZLOČIN

Rusi ni ne znaju što su učinili! Dobili su na vremenu, ali katastrofa o kojoj svi pričaju tek slijedi...

Razina vode u akumulacijskom jezeru Kahovka posljednjih su mjeseci dosegle 30-godišnji maksimum

Brana Kahovka

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Brana na području pod ruskom kontrolom u blizini bojišnice, a koja opskrbljuje južnu Ukrajinu i aneksirani Krim pitkom vodom, znatno je oštećena jutros, nakon čega je to područje poplavljeno, a ugrožena je i obližnja nuklearna elektrana Zaporižja.

Snimke dronom koje su prvo objavili i proruski i proukrajinski blogeri pokazuju uništenu branu Kahovka te vodu koja teče nizvodno.

- Više od 18 kubičnih kilometara vode pohranjene u rezervoaru Kahovka sada teče nizvodno prema Hersonu, napisao je na Twitteru David Helms, umirovljeni meteorolog američkih zračnih snaga i Nacionalne uprave za oceane i atmosferu, koji nadzire branu.

Očekuje se da će voda dosegnuti ‘kritičnu razinu‘ za nekoliko sati, rekao je ukrajinski guverner regije Herson, Oleksandar Prokudin, koji je pozvao stanovnike da pričekaju autobuse za evakuaciju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski sazvao je hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost nakon urušavanja brane Kahovka.

Neimenovani izvor u ruskoj administraciji regije Herson potvrdio je rušenje brane i poplavu za državnu novinsku agenciju TASS nekoliko sati nakon demantija od strane vlasti koje je postavila Moskva.

Ruski su dužnosnici dali proturječne tvrdnje o tome je li se brana Kahovka urušila zbog novih ukrajinskih napada ili već postojeće štete od prethodnih borbi.

Razina vode u akumulacijskom jezeru Kahovka posljednjih su mjeseci dosegle 30-godišnji maksimum.

Stručnjaci su za The New York Times u svibnju rekli kako se čini da su ruske snage dopustile da previše vode uđe u rezervoar tijekom zimskog topljenja snijega i proljetnih kiša.

- Brana je visoka oko 30 metara i široka preko 3,2 kilometra i pohranjuje otprilike istu količinu vode kao Veliko slano jezero u američkoj državi Utah. Ova brana predstavlja samo jedan od tri glavna prijelaza duž Dnjepra u oblasti Herson i predstavljala je kritičnu liniju snabdijevanja ruskih snaga na desnoj obali rijeke Dnjepar, piše The Moscow Times.

Uništenje brane i njezine hidroelektrane koja strujom opskrbljuje desetke tisuća Ukrajinaca bilo bi u skladu s ruskim naporima da onesposobe ključnu ukrajinsku energetsku infrastrukturu, rekli su stručnjaci za The Moscow Times. Međutim, trenutna razina vode znači da bi poplave vjerojatno bile veće na lijevoj obali Dnjepra koju drže Rusi, zbog čega bi i ruski položaji na tom dijelu fronta mogli poplavjeti.

Snižavanje razine rijeke iza brane prijeti opskrbi vodom Krima koji je anektirala Moskva, a riskira i prekid pristupa rashladnoj vodi za najveću nuklearnu elektranu u Europi u regiji Zaporižje koja je sada pod ruskom kontrolom.

Vojni blogeri bili su podijeljeni oko toga što ova poplava znači za očekivanu ukrajinsku protuofenzivu te za povrat teritorija koje je Rusija osvojila tijekom svoje 15-mjesečne invazije.

U analizi Moscow Timesa se navodi da je šteta od rušenja brane veća nego korist, ali i ona postoji s ruske strane. Na ovaj je način Rusija vjerojatno dobila nekoliko tjedana vremena prije ukrajinske protuofenzive. Ipak, voda iz brane će poplaviti velik dio lijeve obale rijeke i luku Herson.

- Za 4-5 dana nakon rušenja brane, voda će izazvati poplave uz rijeku Bug koja se nalazi kod Mikolajeva. Modelirani protok će dostići vrhunac od 14.000 kubnih metara. To se može usporediti s prosječnim protokom Niagarinih vodopada od 2.400 kubnih metara u sekundi, stoji u ranijim analizama.

Inače, brane na rijeci Dnjepar zaštićene su ratnim zakonima kao i Ženevskom konvencijom što dodatno komplicira probleme nakon ovog napada.

- Instalacije i objekti koji sadrže opasne sile, odnosno brane, nasipi i nuklearne elektrane, ne smiju biti predmet napada čak i ako su ti objekti vojni ciljevi, ako takav napad može uzrokovati oslobađanje opasnih sila i posljedične teške gubitke među civilnim stanovništvom - pojašnjava se.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:52