SANKCIJE DJELUJU

Rusi na bojište šalju moderniziranu verziju tenka iz 60-ih. Razlog je prilično porazan

Mnogi od preostalih T-62 već su izvučeni iz dubine skladišta i poslani u Ukrajinu gdje se pokazalo da im je efikasnost diskutabilna

Rusija je zadnjih godina poslala brojne obnovljene T-62 sirijskoj vojsci, a slala ih je i u Ukrajinu

 Dimitar DILKOFF/AFP

Rusija je odlučila modernizirati 800 starih tenkova T-62 i poslati ih na ratište, jer su gubici u Ukrajini toliki da ne stigne proizvoditi dovoljno novih modela, piše portal The Warzone.

Obnovljeni i možda nadograđeni tenkovi T-62 iz vremena hladnog rata trebali bi biti isporučeni u naredne tri godine. Mnogi od preostalih T-62 već su izvučeni iz dubine skladišta i poslani u Ukrajinu, gdje se - piše portal specijaliziran za vojne teme - pokazalo da im je efikasnost diskutabilna.

Zastupnik Dume i umirovljeni general Andrej Guruljov nedavno je obišao 103. Oklopno-remontni zavod u Zabajkalju, podružnicu državnog konglomerata Uralvagonzavod, glavnog proizvođača tenkova u zemlji. Na snimci dočeka zastupnika vide se radnici kako rade na T-62. Guruljov je rekao da će T-62 biti modernizirani novom termalnom optikom i optikom za noćno promatranje, te dodatnim oklopom i drugim obrambenim značajkama, posebno u zaštiti od navođenih protutenkovskih projektila poput američkog Javelina. Nije spominjao eventualno ažuriranje naoružanja, koje se sastoji od glavnog topa od 115 mm te dva mitraljeza od 7,62x54 mm i od 12,7 mm na vrhu kupole.

Rusija sigurno ima mnogo stotina T-62 u skladištima iz vremena Sovjetskog Saveza, od kojih se velika većina smatra podtipovima T-62M. Prvi T-62 koriste se od 1961. U 80-ima, Sovjeti su ih na tisuće modernizirali. Ugradili su im snažnije motore, nadograđene sustave za kontrolu paljbe i nove obrambene sustave s više podvarijanti, s paketima eksplozivnog reaktivnog oklopa (ERA) Kontakt-1, ili pak sustavima aktivne zaštite Drozd prve generacije.

Rusija je zadnjih godina poslala brojne obnovljene T-62 sirijskoj vojsci, a slala ih je i u Ukrajinu. Iako su zastarjeli za modernu tenkovsku borbu, još uvijek mogu poslužiti kao sredstva podrške za angažiranje lakših oklopnih i neoklopljenih vozila i postrojbi na otvorenom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:09