ŠOKANTNO JUTRO

Rusi krenuli na posao, a onda se s radija zaorilo: Uzbuna, hitno u skloništa, prijeti raketni napad!

Energy FM, Relax FM, Autoradio, Business FM, Humor FM i Comedy Radio... svi su emitirali istu poruku
 Alexander Nemenov/Afp

Vozeći se u srijedu ujutro na posao, stanovnici Rusije na radiju su čuli signal na nadolazeću opasnost.

"Pažnja, izdana je uzbuna za zračni napad. Svi odmah u skloništa. Pažnja! Pažnja! Prijetnja raketnim napadom". Ta je poruka emitirana na radio postajama Energy FM, Relax FM, Autoradio, Business FM, Humor FM i Comedy Radio. Hitna poruka stigla je na komercijalne postaje diljem ruskih gradova u najmanje četiri vremenske zone. Među pogođenim gradovima bili su Belgorod, Stari Oskol, Ufa, Kazanj, Novouralsk, Novosibirsk, Pjatigorsk, Tjumenj, Voronjež, Nižnji Novgorod i Magnitogorsk te niz mjesta u Moskovskoj oblasti.

Dok su preplašeni stanovnici spremali stvari u ruksake i razmišljali gdje im je najbliže sklonište, objavljena je nova poruka ruskog ministarstva za izvanredne situacije: "Hakeri su u eteru niza komercijalnih radiopostaja emitirali informacije o navodnoj najavi zračnog napada i prijetnji raketnim udarom. Ova informacija je lažna. Molimo Vas da pratite poruke službenih izvora".

Regionalna vlada u Belgorodu, ruskom gradu koji graniči s Ukrajinom i koji je posljednjih mjeseci doživio prave napade, tvrdi da su za hakerski napad krivi Ukrajinci. No, dosad nitko nije preuzeo odgovornost za napad.

Jurij Perjazev, šef civilne zaštite okruga Sovetsky u Novosibirsku zanijekao je bilo kakve raketne napade u Sibiru. "S nama je sve u redu. Nema zračne uzbune. Rješavamo ovaj problem. Ovo se neće ponoviti u bliskoj budućnosti", rekao je Perjazev za Gazprom Mediju.

Hakerski napad uslijedio je nakon što su dan ranije web-stranice najveće ruske državne medijske korporacije VGTRK hakirane u trenutku kad je Vladimir Putin držao govor o stanju nacije. Umjesto Putinova govora, na ekranu je pisala "Greška 500" i da su u tijeku "tehnički radovi". Ukrajinska hakerska skupina IT Army preuzela je odgovornost za taj DDoS kibernetički napad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:07