INFORMACIJSKI RAT

Rusi inzistiraju na priči o biološkom oružju u Ukrajini: ‘Amerikanci se boje da će pasti u naše ruke‘

Prorežimski ruski medij Sputnik je još krajem veljače obnovio priče o američko-ukrajinskim programima za stvaranje biološkog oružja

Priče o biološkom oružju koje razvija SAD nisu nove. Iz ruskih izvora one dolaze od vremena hladnog rata

 Pavel Lisitsyn/Sputnik/Profimedia

Ruska novinska agencija Ria Novosti obnovila je priču o američkim laboratorijima za biološko oružje u Ukrajini, objavivši da je reagirao i ruski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.

"Sjedinjene Države se boje da će patogeni pohranjeni u Ukrajini pasti u ruke Rusima", izjavio je, kako tvrdi ruski medij, Antonov koji je navodno rekao da je sama američka diplomatkinja Victoria Nuland prethodnih dana potvrdila postojanje laboratorija.

Antonov je ustvrdio da je Ukrajina imala 30 takvih postrojenja te da je ruska strana došla do informacija o tome da su Ukrajinci, očekujući dolazak ruske vojske, odlučili uništiti neke od najzaraznijih patogena poput kuge, antraksa, tularemije, kolere i drugih manje poznatih pošasti.

Naručitelj "radova" u Ukrajini je američko Ministarstvo obrane, Pentagon, tvrde Rusi. "Kontraktor koji sudjeluje u realizaciji projekata je Black and Veatch, a ta je tvrtka povezana s Ministarstvom obrane SAD-a", rekao je Antonov, kako pišu Ria Novosti.

Prema veleposlanikovim riječima, ruske oružane snage su tijekom specijalne operacije u Ukrajini otkrile informacije o hitnom čišćenju tragova vojno-biološkog programa.

Kako piše Business Insider, prorežimski ruski medij Sputnik je još krajem veljače obnovio na Telegramu otprije poznate priče o američko-ukrajinskim programima za stvaranje biološkog oružja. "Amerikanci te laboratorije opisuju kao centre za borbu protiv opasnih bolesti. Zanimljivo je da ljudi koji žive u blizini sve češće obolijevaju od bolesti netipičnih za ovo područje", pisao je Sputnik.

Međutim, priču su prenijeli i kineski mediji. U ponedjeljak je kineska državna televizija CGTN objavila da je Rusija otkrila dokaze o američkom biološkom programu u Ukrajini. Glasnogovornica kineskoga Ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying navela je da bi Sjedinjene Države trebale objaviti informacije o biološkim laboratorijima koje Amerika financira u Ukrajini, uključujući i to koji se virusi tamo čuvaju i kakva se istraživanja provode. Kinezi, naime, strahuju za javnu sigurnost pa žele da Amerika bude transparentna.

Priče o biološkom oružju koje razvija SAD nisu nove. Iz ruskih izvora one dolaze od vremena hladnog rata. Tako je iz ruskih izvora 2020. došla priča da je covid-19 proizveden ili u Tbilisiju ili u Marylandu.

Ruski su mediji početkom veljače pisali o tvornicama biološkog oružja u Harkivu, Poltavi i Lavovu. Tada se govorilo o tisućama uzoraka koji većinom pripadaju osobama slavenskog podrijetla koji su podijeljeni s istraživačima u pomorskoj vojnoj bolnici Walter Reed kraj Washingtona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:42