napeto u ukrajini

Rusi gomilaju snage na granici, vođe zapadnih sila na sastanku: ‘Jedino rješenje je diplomacija‘

Biden, Macron, Merkel, Draghi i Johnson naglasili su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine

Joe Biden

 Nicholas Kamm/AFP

Američki predsjednik Joe Biden razgovarao je u ponedjeljak telefonom sa čelnicima Francuske, Njemačke, Italije i Britanije o zabrinutosti koju svi dijele zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, objavila je Bijela kuća.

Biden, francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka na odlasku Angela Merkel, talijanski premijer Mario Draghi i britanski premijer Boris Johnson naglasili su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, stoji u priopćenju Bijele kuće.

Suglasili su se da gomilanje ruskih oružanih snaga na granici s Ukrajinom i sve oštrija retorika Rusije izazivaju zabrinutost, prema priopćenju.

Pozvali su Rusiju da ublaži napetosti i zaključili da je jedino rješenje sukoba u Donbasu diplomacija, kroz provedbu Sporazuma iz Minska.

Najavili su nastavak konzultacija o "koordiniranom i sveobuhvatnom pristupu" tom problemu, u kojima će sudjelovati i saveznici u NATO-u i partneri u EU, poručila je Bijela kuća.

Američki ministar vanjskih poslova Anthony Blinken razgovarao je u ponedjeljak s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, potvrdivši "nepokolebljivu potporu" Washingtona suverenitetu Ukrajine koja je suočena s "ruskom agresijom", priopćio je State Department.

"Dvojica dužnosnika složila su se da sukob u Donbasu treba riješiti mirnim, diplomatskim putem i da suverenitet Ukrajine mora biti obnovljen u cijelosti na njezinim međunarodno priznatim granicama, uključujući Krim", izvijestio je State Department.

Blinken je s ukrajinskim predsjednikom razgovarao uoči sastanka predsjednika Joea Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:40