‘OSVETNIČKI POHOD‘

Rusi bruje o ofenzivi na drugi najveći ukrajinski grad, vojni analitičar: ‘Pazite, to je zamka!‘

The Telegraph se pozivajući na izvor u ukrajinskoj obavještajnoj službi

Ilustracija, ruski tenkovi u Ukrajini

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Nakon što je ukrajinska vojska izvela nekoliko napada na ruski pogranični grad Belgorod, ruski režimski vojni blogeri i mediji najavljuju "veliku rusku osvetničku ofenzivu na Harkiv" kako bi se stvorila "tampon-zona, od najmanje 15 kilometara, uz granicu" da bi se spriječili daljnji napadi na ruski teritorij.

Glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da Rusija poduzima mjere kako bi se smanjili napadi na Belgorod. Stoga i u američkom Institutu za proučavanje rata (ISW) smatraju da bi Rusi mogli poduzeti takvu operaciju, ali sumnjaju u njihovu učinkovitost. Britanski list The Telegraph, pozivajući se na izvor u ukrajinskoj obavještajnoj službi, navodi da bi Rusija mogla pojačati granatiranje Harkivske regije, a ubrzo nakon toga slijedila bi i kopnena ofenziva. Izvor na koji se poziva Telegraph navodi 15. siječnja kao mogući datum početka ofenzive. Harkiv je već više od deset dana, od 29. prosinca 2023., neprestano na udaru ruskih raketa. Gađaju ga i balističkim raketama koje su dobili od Sjeverne Koreje. Granatiraju i civilne ciljeve i infrastrukturu, a u četvrtak 11. siječnja pogođen je hotel u kojem borave strani novinari, od kojih su neki i nastradali. Bez obzira na pojačanu aktivnost i napade na Harkiv, analitičari ISW-a smatraju da se radi uglavnom o "propagandno-informativnoj operaciji".

Prioritet - Donbas

No, ISW navodi kako je za rusko zapovjedništvo prioritet zauzeti cijeli teritorij Donbasa i zadržati trenutačnu crtu bojišnice u južnoj Ukrajini. Budući da ruski režimski mediji objavljuju informacije o "planovima zauzimanja Harkiva", može se pretpostaviti da bi Rusija mogla okupiti neke jedinice specijalnih snaga u pograničnim područjima kako bi stvorili dojam da se napad priprema te tako odvukli ukrajinske snage s nekih drugih, za Ruse, važnih dijelova fronta, pogotovo na jugu. Ova situacija, navodi estonski portal Postimees.ee, podsjeća na prošlogodišnje informativne operacije kada su Rusi dugo pokušavali stvoriti dojam da se s bjeloruskog teritorija pripremaju za novu invaziju u smjeru Kijeva. ISW također zaključuje da je ofenziva u smjeru Harkiva trenutačno neizvediva za Rusiju.

Podsjetimo da je Harkiv samo 40 kilometara od granice, a ruske snage nisu od početka rata uspjele na tom području ostvariti značajnije rezultate. Kako piše Postimees.ee, Ured za propagandno-strateške komunikacije ruske vojske želi stvoriti dojam da "svakog trenutka treba početi velika ofenziva ruske vojske na Harkiv". Iako bi rusko vodstvo svakako željelo izvesti takvu ofenzivu, u ovom trenutku nemaju koncentrirane snage u smjeru Harkiva koje bi za to bile dovoljne, navodi estonski portal pozivajući se na obavještajne krugove. Prema mišljenju ukrajinskog vojnog analitičara Evhena Dikija, ruska vojska jednostavno nema rezerve i snage za zimski napad na Harkiv. - Nema dovoljno ljudi za istodobni ozbiljan udar u dva smjera, nego se mora birati: Avdivka ili Krinki. U ovoj situaciji ​​"marš na Harkiv", iskreno, ne očekujem. Ne kažem da se to nikada neće dogoditi. U ovom trenutku ne znamo što će se dogoditi s mobilizacijom u Rusiji", izjavio je Diki za televiziju Sadašnje vrijeme (Nastojaščeje vremja) koja emitira iz Praga.

Zamka?

Analitičari ISW-a, koji također misle da su najave "ofenzive na Harkiv" zapravo zamka, tvrde da bi ruska vojska sljedećih tjedana mogla intenzivirati napade na grad Kupjansk na istoku Harkivske oblasti gdje je stvorila uvjete za novi napad. Naime, eventualno rusko zauzimanje Kupjanska i Borovaje, piše neovisni portal Meduza, najvjerojatnije bi natjeralo ukrajinsku vojsku na povlačenje s istočne obale rijeke Oskol kod Harkiva i "omogućilo Rusiji da pokrene ofenzivu duž cijele linije "Kupjansk - Svatovo - Kremina". Međutim, Evhen Diki kaže kako se u smjeru Kupjanska "ne događa ništa novo". - Napadi su kontinuirano trajali od lipnja do kolovoza kada je prva udarna grupa u biti ostala bez snage. A u rujnu je došlo do otprilike jednomjesečne pauze", napominje Diki. No, on očekuje da će Rusi svim snagama pokušati zauzeti Kupjansk. - Naime, Kupjansk je postavljen kao cilj još u lipnju i nitko im nije zaustavio tu "zadaću". Gradić je izuzetno važan kao logističko središte - zaključio je Diki

Prema ukrajinskim izvorima, rusko vojno zapovjedništvo sada koncentrira svoj napad na Avdivku. - Zauzimanje Avdivke ima jasan politički značaj. Navaljuju na isti način kao što su išli na Bahmut: uz goleme gubitke. Rusi su ušli u neke dijelove Avdivke, ali Ukrajinci drže koksaru na uzvisini iznad grada koja se strateški pretvara u novi Azovstal. Doduše, Rusima je u dometu cesta koja prolazi kroz Orlivku, a koja Ukrajincima služi kao glavno komunikacijsko i logističko sredstvo i njezinim bi padom zapravo Avdivka bila gotova - kaže Diki. Smatra da Rusi više nemaju dovoljno ljudi, pa čak ni snage okupiti velike udarne postrojbe kako bi pokušali odbaciti Ukrajince natrag na desnu obalu Dnjipra u regiji Herson, a zauzimanje lijeve obale predstavlja ozbiljnu prijetnju ruskim snagama.

Ima li šanse za pomake?

Izbori su sredinom ožujka i Putin je krenuo u kampanju u kojoj mu rat u Ukrajini nije u "fokusu", ali svakako ne želi loše vijesti iz Ukrajine.

Međutim, Diki smatra da u zimskim mjesecima ne treba očekivati ​​značajnije promjene na prvoj crti bojišta, pogotovo dok se ne promijene vremenski uvjeti. - Ne vidim šanse ni za Ruse, ni za nas. Možda će biti manjih pomaka, ali to nije važno", kaže Diki koji dodaje da "neka područja padaju iz ruke u ruku prilično često, ponekad dva ili tri puta tjedno".

Meduza u svojoj analizi navodi da se posljednjih mjeseci jedna ili druga strana može "pohvaliti" samo s nekoliko zauzetih ili oslobođenih kilometara. Na području Svatova i Sjeverodonecka pojačana je aktivnost ruskih napada i u smjeru Kupjanska i u smjeru Limana. No, ukrajinska obrana je tu, kažu obavještajni izvori, još stabilna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:04