UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Rusi blokirali UN-ovu deklaraciju; Medvedev ukazao na jednu važnu stvar: ‘To bi moglo sve promijeniti‘

‘Od prvog dana kolovoza iz naših luka su isplovila 44 broda s ukrajinskim žitaricama i to prema 15 zemalja‘, kazao je

Uništeni Sloviansk

 Anatolii Stepanov/Afp

>>> NOVO <<< 13:37 - Rusija je u petak blokirala usvajanje zajedničke deklaracije o nuklearnom naoružanju, nakon četverotjedne konferencije UN-a o sporazumu o nuklearnom razoružanju te osudila, kako je navela, "političke" aspekte teksta, javlja u subotu agencija France presse.

Ugovor o neširenju nuklearnog oružja (NPT), koji je tema sastanka 191 potpisnice svakih pet godina, nastoji spriječiti širenje nuklearnog oružja, promicati potpuno razoružanje i suradnju u mirnodopskoj uporabi nuklearne energije.

"Naše izaslanstvo ima jednu ključnu primjedbu na neke paragrafe koji su očigledno političke naravi", rekao je ruski predstavnik Igor Višnevecki i dodao da Rusija nije jedina zemlja koja ima primjedbe na tekst.

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong, kako javlja BBC, rekla je da je "duboko razočarana" izostankom dogovora. "Rusija je opstruirala napredak odbijajući prihvatiti predloženi tekst koji su prihvatile sve druge države", rekla je.

Američka predstavnica, veleposlanica Bonnie Jenkins, rekla je da SAD "duboko žali zbog ovog ishoda, a još više zbog ruskih akcija koje su nas dovele tu gdje smo danas".

Prema izvorima bliskim pregovorima, Rusija se posebno protivila dijelovima koji se tiču ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje koju je okupirala ruska vojska.

U najnovijem nacrtu teksta izražena je "ozbiljna zabrinutost" zbog vojnih aktivnosti oko ukrajinskih elektrana, uključujući Zaporižje, kao i zbog gubitka ukrajinske kontrole nad takvim mjestima i negativnog utjecaja na sigurnost.

Na posljednjoj konferenciji 2015. godine također se nije mogao postići dogovor o ključnim pitanjima.

Na otvaranju ovogodišnje konferencije, glavni tajnik UN-a Antonio Guterres upozorio je da se svijet suočava s "nuklearnom opasnošću koja nije viđena od vrhunca Hladnog rata".


08:12 - Najbliži saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina Dmitrij Medvedev rekao je u petak da Moskva neće zaustavila svoju vojnu kampanju u Ukrajini čak i ako se Kijev službeno odrekne svojih težnji za priključenjem NATO savezu.

Bivši predsjednik Medvedev, sada zamjenik predsjedavajućeg u ruskom Vijeću sigurnosti, također je rekao u intervjuu francuskoj televiziji da je Rusija spremna pregovarati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem pod određenim uvjetima.

Prije invazije na Ukrajinu u veljači, Moskva je jasno dala do znanja da je članstvo Ukrajine u NATO-u za nju neprihvatljivo.

"Odustajanje od sudjelovanja u Sjevernoatlantskom savezu sada je vitalno važno, ali je nedovoljno za uspostavu mira", rekao je Medvedev televiziji LCI u citatima koje su prenijele ruske novinske agencije.

Rusija će, rekao je, nastaviti kampanju dok ne postigne svoje ciljeve. Putin kaže da želi "denacificirati" Ukrajinu. Kijev i Zapad kažu da je to neutemeljen izgovor za osvajački rat.

Od početka invazije Rusija i Ukrajina održale su nekoliko krugova pregovora, ali nisu postigle napredak i malo je izgleda za nastavak.

"To (razgovori) će ovisiti o tome kako će se događaji odvijati. Bili smo spremni i prije za susret (sa Zelenskijem)", rekao je Medvedev.

U svojim je komentarima također rekao da američko oružje koje je već isporučeno Ukrajini - poput višecijevnih bacača raketa HIMARS - još ne predstavlja značajnu prijetnju.

Ali to bi se moglo promijeniti, rekao je, ako oružje koje SAD pošalje može pogoditi mete na većim udaljenostima.

"To znači, kada ova vrsta projektila leti 70 km, to je jedna stvar", rekao je. "Ali kada leti 300-400 km, to je drugo, tada bi to bila izravna prijetnja teritoriju Ruske Federacije", rekao je Medvedev.


08:11 - Ruski nuklearni div Rosatom sljedećih će tjedana započeti s izgradnjom dva nova nuklearna reaktora u Mađarskoj, prenosi u subotu BBC riječi mađarskog ministra vanjskih poslova.

Sporazum postignut između Rusije i Mađarske 2014. ima za cilj proširenje postojeće nuklearne elektrane Paks.

To postrojenje trenutno proizvodi 40 posto Mađarske opskrbe električnom energijom.

"Neka gradnja počne!", rekao je ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u objavi na Facebooku.

S dodatna dva reaktora, kapacitet nuklearne elektrane - koja se trenutno sastoji od četiri reaktora izgrađena u bivšem Sovjetskom Savezu - više će se nego udvostručiti.

"Ovo je veliki korak, važna prekretnica", dodao je Szijjarto. "Na taj ćemo način dugoročno osigurati energetsku sigurnost Mađarske i zaštititi Mađare od divljih promjena cijena energije."

Pojasnio je da bi nuklearni reaktori mogli biti spremni za rad do 2030. godine.

Kontroverzni projekt vrijedan 12,5 milijardi eura velikim dijelom financira Rusija.

Zbog rata u Ukrajini, mnoge države EU-a pokušavale su smanjiti svoju ovisnost o ruskim isporukama energenata. Mađarska nije bezuvjetno poduprla europske sankcije Rusiji na energente.


06:21 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je kako je njegova zemlja izvezla milijun tona poljoprivrednih proizvoda putem Crnog mora.

Rekao je to Zelenski u petak kasno navečer, prilikom svog redovitog noćnog obraćanja.

„Od prvog dana kolovoza iz naših luka su isplovila 44 broda s ukrajinskim žitaricama i to prema 15 zemalja. Ukupno je u pitanju milijun tona proizvoda. Dobili smo zahtjeve za još 70 brodova“, naglasio je Zelenski govoreći o izvozu pokrenutom nakon sporazuma koji je postignut s Turskom i Ujedinjenim nacijama krajem srpnja.

„Cilj Ukrajine i Kijeva jest izvoz od tri milijuna tona unutar mjesec dana“, dodao je ukrajinski predsjednik, a prenosi Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:31