MUČAN SLUČAJ

Rulja palila policijske stanice diljem grada: ‘Predajte nam tog čovjeka da mu mi presudimo!‘

Okupljeni su od policije tražili da im preda muškarca "kako bi ga mogli spaliti na isti način na koji je on spalio Kuran"

Rulja se u nedjelju u večernjim satima okupila kod policijske stanice u gradu Čarsadi na sjeveru zemlje nakon što je doznala da se u pritvoru u toj stanici nalazi muškarac optužen za blasfemiju

 Abdul MAJEED/AFP

Skupina od oko 5.000 osoba spalila je više policijskih stanica u Pakistanu te tražila da joj policija preda muškarca kojeg se tereti za paljenje Kurana, piše Daily Mail.

Rulja se u nedjelju u večernjim satima okupila kod policijske stanice u gradu Čarsadi na sjeveru zemlje nakon što je doznala da se u pritvoru u toj stanici nalazi muškarac optužen za blasfemiju.

Okupljeni su od policije tražili da im preda muškarca "kako bi ga mogli spaliti na isti način na koji je on spalio Kuran". Nakon toga su zapalili policijsku postaju i obližnje kontrolne punktove. Iste je večeri zapaljeno i otprilike 30 automobila, a u ponedjeljak se u jutarnjim satima na licu mjesta nalazilo oko 2.000 osoba.

image
Abdul MAJEED/AFP
image
Abdul MAJEED/AFP

- Rulja je nasrnula na policijsku stanicu i tražila da joj se preda muškarac kako bi ga mogla spaliti na isti način na koji je on spalio Kuran - rekao je okružni policijski načelnik Asif Bahadur.

Policija nije otkrila identitet i vjeroispovijest pojedinca, no Bahadur je rekao da se radi o osobi s intelektualnim teškoćama.

- Ne zna se zašto je došlo do paljenja Kurana, a slučaj još uvijek istražujemo - dodao je Bahadur.

image
Abdul MAJEED/AFP

Djelatnik policije Asif Khan rekao je da u napadu na policijsku stanicu nije ozlijeđen nijedan policajac te da je red uspostavljen nakon što je vojska došla na lice mjesta.

Khan je rekao da je policija onemogućila pokušaj linčovanja osumnjičenog za paljenje Kurana te da ga je policija prebacila u stanicu u drugom okrugu.

Khan je dodao da su djelatnici policije isprve pružili otpor rulji, ali da su se razbježali kada su okupljeni napali stanicu. Khan je ustvrdio da policija nije koristila silu kako ne bi ozlijedila okupljene.

image
Abdul MAJEED/AFP
image
Abdul MAJEED/AFP

Situacija u Čarsadi normalizirala se tijekom ponedjeljka, a policija aktivno traga za osobama koje su sudjelovale u paljenju policijske stanice.

Bogohuljenje se u Pakistanu kažnjava smrtnom kaznom, a do nasilnih ispada može doći i samo na temelju optužbi za isto.

Nevladine organizacije i organizacije za zaštitu ljudskih prava iz cijelog svijeta tvrde da se optužbama za blasfemiju manipulira kako bi se zastrašilo manjine i okončalo razmirice osobne prirode.

Primjerice, par kršćanske vjeroispovijesti linčovan je i zapaljen 2014. godine u Pundžabu nakon što je lažno optužen za oskvrnjivanje Kurana.

Bivšeg guvernera Pundžaba Salmana Taseera usmrtio je njegov tjelohranitelj Mumtaz Qadri u Islamabadu 2011. godine nakon što je ovaj pozvao da se promijeni zakon o blasfemiji.

Asia Bibi, Pakistanka kršćanske vjeroispovijesti i radno sposobna stanovnica srednjeg Pundžaba, osuđena je za blasfemiju 2010. godine i osam je godina čekala izvršenje smrtne kazne prije nego što je ona ukinuta. Poništenje presude dovelo je do višednevnih nasilnih prosvjeda. Bibi i njezina obitelj emigirali su u Kanadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:29