EKOLOGIJA

Rudarski gigant Rio Tinto treba platiti kaznu zbog uništenja baštine Aboridžina

Postupci Rio Tinta odražavaju korporativnu kulturu koja daje prednost dobiti u odnosu na značaj lokacije za kulturu njezinih vlasnika
Rudnik u Australiji
 Matt Burgess/Zuma Press/Profimedia

Britansko-australski rudarski koncern Rio Tinto trebao bi platiti autohtonim stanovnicima Australije Aboridžinima zbog uništenja dva drevna zaklona u stijenama radi proširenja rudnika željeza, priopćilo je u srijedu parlamentarno istražno povjerenstvo.

Povjerenstvo je objavilo privremeno izvješće u kojem je presložilo Rio Tintu da osigura potpunu rekonstrukciju zaklona u stijenama o svom trošku, te predložilo šire industrijske smjernice koje uključuju moratorij na rudarenje na osjetljivim lokacijama.

Tijekom parlamentarne istrage o uništenju 46 tisuća godina starog zaklona Juukan Gorge, saslušani su desetci ljudi i zaprimljeno više od 140 podnesaka rudara, stručnjaka za baštinu te civilnih i aboridžinskih skupina.

Uz kaznu Rio Tintu, predložena je reforma rudarskog zakonodavstva.

Postupci Rio Tinta odražavaju korporativnu kulturu koja daje prednost komercijalnoj dobiti u odnosu na značaj lokacije za kulturu njezinih tradicionalnih vlasnika, utvrdilo je povjerenstvo.

Nije precizirano koliku financijsku naknadu bi Rio Tinto trebao platiti Aboridžinima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:25