RUPA U ZAKONU

Rooney, Guy Ritchie i Peter Gabriel na udaru poreznika

Porez se nije plaćao ni na zajmove za ulaganja u film, što je stvorilo fantomsku filmsku industriju
 Reuters

LONDON - Britanske zvijezde mogle bi uskoro od porezne uprave dobiti milijunske račune za neplaćene poreze koje su izbjegle platiti uz pomoć rupe u zakonu, piše Mail on Sunday.

Naime, prema zakonu koji je kao ministar financija uveo Gordon Brown , na ulaganja u britansku filmsku industriju nisu se plaćali porezi, što je stvorilo “fantomsku filmsku industriju” u kojoj su investitori ulagali u filmove koji nisu imali gotovo nikakve šanse uspjeti samo da bi izbjegli porez.

Napuhani honorari

“Bilo je mnogo filmova koji su imali umjetno napuhane proračune, u kojima su producenti naplaćivali više honorare ili filmova koji nikad nisu došli na tržište. Važan je bio financijski inženjering, a ne proizvodnja filmova, a sve je to državu stajalo mnogo novca”, rekao je za Mail stručnjak za filmske financije James Swarbrick.

U takve su fondove, koji su u sada zabranjeni, ulagali nogometaši poput Waynea Rooneyja i Stevena Gerrarda, voditelji BBC-ja Jeremy Paxman i Anne Robinson, filmaš Guy Ritchie, pop-zvijezda Peter Gabriel, ali i političari te biznismeni.

Nelegalno posuđivanje

No, porezna uprava sada vjeruje da je barem jedan fond, Inside Track vrijedan 75 milijuna, primarno bio namijenjen izbjegavanju plaćanja poreza, a ne pomoći industriji. Fond je bio organiziran tako da su investitori u fondu mogli prijavljivati kao poreznu olakšicu čak i novac koji su im za ulaganja posudili drugi investitori, što nije bilo legalno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. svibanj 2024 22:07