STRAVIČAN SCENARIJ

Romima u Europi prijeti smrzavanje do smrti, ne mogu plaćati račune, najgore u Srbiji: ‘Pale smeće da se ugriju!‘

Romske obitelji ponekad nezakonito kupuju struju od susjeda i zapadaju u dugove posuđujući novac od lihvara kako bi podmirili komunalne troškove

Romi u Slovačkoj, ilustrativna fotografija

 Michal SmrČok/News And Media/Profimedia

Rast cijena energenata u Europi najviše pogađa one najranjivije - a neki od najugroženijih su i 12 milijuna Roma, koliko ih otprilike ima na kontinentu. Veći računi prava su katastrofa za sve koji ionako žive na rubu.

"Svi se boje ove zime", kaže za Politico Lorand Csurkuj Kalaman, 42-godišnji Rom iz sjeverne rumunjske regije Maramureș.

Navodi da njegovi računi debelo premašuju mjesečni prihod od 550 eura.

Obitelj mu se grije na ogrjev i nije dobila nikakvu potporu lokalnih vlasti za grijanje unatoč tome što su predali, kaže, relevantne dokumente. Europski Romi spremaju se najgoru zimu u desetljećima jer mnogi u zajednici ne korespondiraju sa kriterijima državnih potpora i ne mogu si priuštiti plaćanje vrtoglavo visokih cijena energenata.

Mnogi čak pribjegavaju paljenju smeća kako bi se ugrijali pa se stručnjaci brinu da bi moglo doći i do slučajeva trovanja i smrzavanja.

"Romi već imaju lošiju polazišnu točku i među najugroženijima su u Europi", kaže Željko Jovanović, direktor Ureda za romske inicijative pri Zakladi otvorenog društva.

"U srednjoj Europi, primjerice, otprilike jedna trećina Roma živi u segregiranim područjima, a mnogi, poznato je, rade na crno", ističe.

U Rumunjskoj čak 2 milijuna Roma zarađuje i do 40 posto manje od prosječne plaće, poručuje Alin Ban, nacionalni koordinator u tamošnjoj nevladinoj organizaciji. Prosječni računi za komunalije sada su otprilike dvostruko veći.

Dobivanje financijske potpore od strane države bit će ove zime jedina slamska spasa za brojne Rome u zemlji.

"Ovo je pitanje života i smrti", istaknuo je.

U Srbiji, gdje ima otprilike 500.000 Roma, lokalna neprofitna organizacija Opre Roma Srbija pomogla je organizirati prosvjede u ime romske zajednice koja smatra da ih Vučićeva vlast zanemaruje. U posljednjih nekoliko mjeseci deseci obitelji su ostali bez struje.

Romske obitelji ponekad nezakonito kupuju struju od susjeda i zapadaju u dugove posuđujući novac od lihvara kako bi podmirili svoje komunalne troškove, opominje Banu.

"Sve ovo opominje na tragičan scenarij - broj Roma koji bi se ove zime mogli smrznuti na smrt radikalno se povećao", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:38