REPORTAŽA IZ BERDJANSKA

Rođena djeca dobivaju rusko državljanstvo i putovnice, u uredima su Putinove fotografije...

Na primjeru grada Berdjanska na jugu Ukrajine reporter Wall Street Journala opisao je proces rusifikacije

Ruski vojnik u Berdjansku

 Yuri Kadobnov/AFP

Na okupiranim područjima Ukrajine Rusija dijeli svoje državljanstvo i svoje putovnice, uvodi rublje, a u škole donosi svoju verziju povijesti. Novi udžbenici razvoze se kamionima po okupiranim ukrajinskim mjestima.

Na primjeru grada Berdjanska na jugu Ukrajine reporter Wall Street Journala opisao je proces rusifikacije osvojenog područja.

Plinska maska

Nakon što su ruske snage zauzele Berdjansk na jugu Ukrajine, stanovnici su se danima okupljali na glavnom gradskom trgu, pjevajući ukrajinske pjesme i mašući ukrajinskim zastavama. Tatjana Tipakova je preko Facebooka pozivala građane na okupljanje, dok nije završila u ruskom zatvoru. Tukli su je 36 sati po rukama i glavi, stavili joj plinsku masku pod kojom se gušila. Kroz metalnu kopču pričvršćenu uz uho pustili su struju. Prijetili su da će je poslati na prisilni rad u sibirsku Vorkutu. Nakon što su je pustili, pobjegla je u Zaporižje, gdje je razgovarala s novinarom Wall Street Journala.

Tipakova je popustila, snimila je video s proruskom porukom, kako su od nje tražili. Kaže da je mogla izdržati torturu dok nisu počeli s elektrošokovima, a tada joj je bilo važno još samo da ostane živa. Ostali organizatori prosvjeda su također privedeni i pretučeni. Nitko više nije dolazio na glavni trg u Berdjansku mahati ukrajinskim zastavama i pjevati ukrajinske pjesme.

image

Berdjansk

Yuri Kadobnov/AFP

Ruske trupe ušle su u regiju Zaporižja jedva s ispaljenim metkom, nakon što su ukrajinske trupe poslane na druge bojišnice. Od prvog dana okupacije, ruske snage su pokušale izbjeći primjenu sile, tražeći mještane koji su bili spremni na suradnju. Vojna uprava propisala je da se vjenčanja sada izvode po ruskom: uz zvukove ruske himne. Na prvoj ceremoniji vjenčano je šest parova, od kojih su najmanje dva para već bila u braku, prenosi WSJ.

Sklonjene su ukrajinske zastave i grbovi, po uredima su postavljene slike Vladimira Putina. Svako dijete rođeno nakon početka invazije 24. veljače automatski dobiva rusko državljanstvo. "Cilj je izbrisati našu povijest, izbrisati našu državnost, naš identitet, zanijekati naše postojanje", optužuje ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

image

Berdjansk

Yuri Kadobnov/AFP

Nakon što je odbio surađivati s Rusima, 30-godišnji policajac iz Berdjanska Jurij Mikitenko bio je tri tjedna u zatvoru, gdje su ga tukli i ispitivali. Drugove koji su prihvatili rusku vlast optužio je da se useljavaju u imovinu onih koji su otišli. "Ti izdajice će na kraju dobiti svoje", ljuti se policajac.

Bivši gradski vijećnik Viktor Tsukanov kaže da je njegov biznis na plaži zaplijenjen i predan policajcu koji je pristao surađivati s Rusima. Dva njegova kioska i noćni klub preuzeli su ljudi lojalni Rusima.

Cijene namirnica

I Tatjana Tipakova ostala je bez dućana. Otako su Rusi preuzeli grad, cijene namirnica porasle su dva ili tri puta, prenosi WSJ. Trgovine su poluprazne, meso se može naći samo na tržnici u centru.

Kako bi učvrstili vlast i pridobili stanovništvo, Rusi organiziraju svečanosti, slaveći praznike koji se u Rusiji jedva obilježavaju. Tako je u Berdjansku proslavljen rođendan velikog ruskog pisca Aleksandra Puškina. Vatrometom i slavljem obilježen je Dan Rusije 12. lipnja.

Kakva je to ideja da ljude istraumatizirane ratom još izlažeš vatrometu, ljuta je Viktorija Galitsina, koja je Berdjansk napustila u travnju. Jedini trenutak istinske radosti u gradu od okupacije dogodio se 24. ožujka, kaže ona, kada su ukrajinske snage pogodile ruski desantni brod Saratov u luci Berdjansk. "Gledali smo kako s broda odvode stotine vojnika, mrtvih i ozlijeđenih. Nikad se nisam htjela radovati tuđoj bijedi, ali rat te napravi čudovištem", kaže Galitsina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:22