PROGLASILI UZBUNU

Rizik za cijeli svijet: WHO upozorava na novi virus, evo koji su simptomi i kako se prenosi

Epidemija predstavlja rizik za ljude u DR Kongu, susjednim zemljama i diljem svijeta

Ilustracija

 Francois Lo Presti/Afp

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je proglasila uzbunu zbog velike epidemije Mpoxa (poznatijih kao majmunskih boginja) u Demokratskoj Republici Kongo i diljem svijeta, prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako je UN-ova organizacija objavila u Ženevi 15. prosinca, bilježi se više od 13 tisuća sumnjivih slučajeva i više od 600 smrtnih slučajeva povezanih s bolešću, u Kongu od siječnja do sredine studenog ove godine.

“Epidemija predstavlja rizik za ljude u DR Kongu, susjednim zemljama i diljem svijeta”, rekla je stručnjakinja WHO-a Rosamund Lewis.

WHO radi s vlastima u Kongu na proširenju kapaciteta testiranja i dopremanju cjepiva u zemlju.

Prema riječima Rosamund Lewis, sve veće širenje bolesti u Kongu povezano je sa seksualnim radom. Zbog brojnih graničnih prijelaza između Konga i susjednih zemalja, dolazi do regionalnog širenja virusne bolesti. WHO je zabrinut jer je u Kongu prvi put otkriven spolni prijenos soja virusa Mpox koji tamo prevladava.

Drugi soj virusa proširio se u mnogim zemljama od svibnja 2022., prvenstveno putem seksualnog kontakta. U Njemačkoj je također bilo tisuće slučajeva.

Mpox virusi prenose se bliskim fizičkim kontaktom. Najuočljiviji simptom bolesti su mjehurići i papule na koži. Bolest obično započinje vrućicom, glavoboljom, bolovima u mišićima te osjećajem iscrpljenosti, nerijetko uz bolove u leđima. Nekoliko dana od pojave vrućice, dolazi do razvoja osipa.

Virus majmunskih boginja naglo se proširio u trećoj godini pandemije koronavirusa kada je svijest o javnom zdravlju bila na vrhuncu. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u svibnju da majmunske boginje više nisu "globalna zdravstvena opasnost”, prekinuvši gotovo jednogodišnju uzbunu zbog virusne bolesti čiji su slučajevi potvrđeni u više od stotinu zemalja

Oznaka WHO-a osmišljena je kako bi pokrenula koordinirani međunarodni odgovor i odobrila sredstva za suradnju u podjeli cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 11:07