ZABORAVLJENA ISTRAGA

RIJEŠEN MISTERIJ UBOJSTVA SLAVNOG MAFIJAŠA Je li Bugsyja ubio jugoslavenski imigrant?

Ostali mafijaši su ga željeli mrtvog jer je krao od njih, a Pandža ga je ubio jer mu je spavao sa suprugom
 Wikipedia

Njegove posljednje fotografije, objavljene na naslovnicama svih američkih medija, ušle su u legendu. No, nije riječ o lijepom prizoru. Crno-bijele snimke mrtvozornika losangeleske policije prikazuju nekad glamuroznog člana mafijaške holivudske elite s krvavom glavom nagnutom na stranu dok beživotno leži na kauču cvjetnog uzorka. Jedan metak ušao mu je kroz desni obraz, probio lice i izašao kroz lijevu stranu vrata. Drugi ga je pogodio u nos i raznio mu lijevo oko. Na fotografiji snimljenoj u losangeleskoj mrtvačnici lice mu je očišćeno od krvi, a za nožni palac zataknut listić s natpisom “Ubojstvo”.

Ubojstvo jednog od najpoznatijih američkih mafijaša, čovjeka koji je Las Vegas pretvorio u ono što je danas - kockarsku meku svijeta, još uvijek, nakon 67 godina, stoji u policijskoj ladici kao neriješen slučaj. Teorije o tome tko je ubio Benjamina Bugsyja Siegela brojne su. No, što vrijeme dalje odmiče, sve su manje šanse da će ikada biti riješeno. Jedan čovjek u Los Angelesu tvrdio je da zna tko je ubojica.

Ljubavne veze

Robbie Sedway (71), sin kabaretske plesačice Bee i židovskog mafijaša Moea Sedwaya, prije smrti je kontaktirao novinara LA Magazina kako bi rekao što zna o ubojstvu. “Moje je zdravlje sve slabije i zato želim otkriti što znam. Razmišljao sam: ljudi se to pitaju 67 godina. Zašto ne? Majka mi je još prije 50 godina priznala tko je ubio Bugsyja”, rekao je Robbie za LA Magazine. Ne slažu se svi s njegovom tvrdnjom, ali Robbie je u nju uvjeren. Njegova majka, bila je bliska Bugsyjeva prijateljica, akterica “zlatnog doba” mafijaškog Hollywooda te supruga njegova bliskog poslovnog partnera i prijatelja iz djetinjstva. Ona je i u javnosti ustvrdila da zna kako je ubijen Bugsy, no nikad nije otkrila ubojičino ime.

Bee se sa 17 godina udala za 41-godišnjeg mafijaša Sedwaya. Bila je skromna djevojka koja je kao tinejdžerica došla u New York kako bi se proslavila plesom. U kabareu Paradise na Manhattanu upoznala je mnogo starijeg člana moćne mafijaške obitelji Luciano. Umrla je 1998., i sama pokušavajući otkriti rješenje za više od pola stoljeća staru zagonetku. “Bugsy nije ubijen radi novca. Ubijen je zbog ljubavi”, izjavila je u intervjuu za dokumentarac sniman 1993. “Još ga volim. Ne kao ljubavnika, ali nedostaje mi”, kaže na snimci sa suznim očima. Tvrdila je da je Bugsyja ubio njezin ljubavnik Matthew Moose Pandza, dijete jugoslavenskih imigranata, koji ju je 1963., nakon smrti njezina supruga, oženio.

Dugo se pretpostavljalo da je Bugsy stradao zbog prevelikog trošenja pri gradnji hotela Flamingo u Las Vegasu. Smatralo se da je mafijaški boss Meyer Lansky naručio njegovu egzekuciju. Sredinom 40-ih Bugsy i mafija odlučili su investirati u američku pustinju u Nevadi. Bugsy je 1945. kupio El Cortez, klub u središtu Las Vegasa, no pokušaj da tamo osnuje kockarsko carstvo završio je neuspjehom. Nova prilika ukazala se kad je kupio nedovršeni hotel na rubu grada koji je nazvao Flamingo po svojoj djevojci Virginiji Hill koju je od milja tako zvao zbog “dugih, vitkih nogu”. U njezinu je unajmljenom stanu blizu Sunset Boulevarda na kraju i izrešetan.

Propast hotela

Las Vegas je tada bio prašna selendra bez aerodroma, a investitore je još više brinulo to što je Bugsy za više milijuna prekoračio projekt koji je isprva trebao stajati samo milijun dolara. Vjerovali su da ih potkrada. S Moeom, koji je s njim radio na projektu, otvorio je hotel na Božić 1946. u društvu zvijezda Clarka Gablea, Judy Garland i Joan Crawford.

Da je Bugsy naljutio druge moćne mafijaške šefove, potvrdio je i Charles Lucky Luciano koji je u memoarima zapisao kako je Lansky bio uvjeren da Bugsy trpa njegov novac u džep. No Luciano, slavni osnivač američke mafije sa Sicilije, ipak je odlučio da će Bugsyju progledati kroz prste ako hotel uspije. I zaista, unatoč kvrgavom početku, u svibnju 1947., mjesec dana prije Bugsyjeve smrti, u blagajni je izbrojeno 250.000 dolara čiste zarade. No, prema Bee, Bugsy je ubijen zbog nečeg drugog. Naime, dva mjeseca prije vlastitog ubojstva on je zaprijetio da će ubiti njena supruga Sedwaya jer su se posvađali. Iako su godinama bili najbolji prijatelji, Bugsy je rekao da će ga se riješiti. “Raskomadat ću njegovo tijelo i baciti ga u smeće kuhinje hotela Flamingo”, izjavio je navodno Bugsy. Iako je Bee imala ljubavnika, kamiondžiju i upravljača kranom Pandzu, i dalje je bila u sretnom braku sa Sedwayem. “Rekla sam mu da će Moose paziti na njega. Pitao me: Zar stvarno? A zašto? Pa zbog mene, jer sam to tražila od njega”, tvrdila je Bee. Kad je Sedway zaključio da ne može više strahovati za svoj život i da je situacija “ili ja ili on”, zatražio je od Moosea da ubije Bugsyja. Matthew Moose Pandza je navodno mjesec dana trenirao u pustinji i potom, kad je dobro proučio kretanje policijskih patrola u ulici Bugsyjeve djevojke, jednu večer, u 22.45 sati, probio se kroz cvijeće ispred stana i presudio jednom od najzloglasnijih mafijaša tog vremena.

Opasni mafijaši

Bee i Pandza upoznali su se u klubu u Los Angelesu čiji je Bee bila čest gost. Njen suprug je često izbivao, i imao mnoštvo ljubavnica, ali to Bee nije ometalo da tulumari i izvodi van supruge drugih mafijaša. Pandza je bio visok i markantan, ponešto tih, no Bee je bila otvorena za oboje. Ubrzo je priznala suprugu što se događa i, kako je kasnije rekla, upoznala ih na večeri koju je priredila u svom domu. Moe nije imao ništa protiv da je dijeli s ljubavnikom kojemu je rekao da će im, ako želi da Bee bude sretna, dozvoliti da ostanu u braku. Kad on umre, Moose je trebao oženiti Bee, što su dvojica muškaraca zapečatila stiskom ruke. Moose je pripadao građevinskom miljeu u Americi, odnosno svi njegovi rođaci radili su kao građevinari, pa tako i on.

Na novom sastanku u Las Vegasu uoči Bugsyjeva ubojstva Lansky se složio s likvidacijom, tvrdi Bee. Iako je dao blagoslov, nije želio da to odradi netko “iz obitelji”. Moose, koji je postao Moeva osoba od povjerenja, ustao je i predložio sebe za zadatak. Nitko nikad neće posumnjati na jugoslavenskog upravitelja dizalice, i to bez kriminalnog dosjea. “Znam pucati jer sam s ocem išao u lov”, dodao je Moose.

Prava istina

Bee je nakon Bugsyjeva ubojstva pomogla njegovoj udovici i dvjema kćerima da se spreme za pogreb. Ubrzo je Moe postao glavni za Flamingo. To je od njega učinilo sumnjivca broj jedan. Uskoro mu se pogoršalo zdravstveno stanje te je umro 1952. godine. Nakon toga se Bee propila i u jednom navratu prijateljici sugerirala da je Moose mnogo opasniji nego što se čini.

No, stručnjaci ne dijele tu tvrdnju. Autor Nick Pileggi, smatra da je ubojica brat Bugsyjeve djevojke Virginije, koji je bio bijesan jer je Bugsy pretukao Virginiju.

Prije smrti Bee je pokušala odati tajnu Bugsyjeva ubojstva, ali joj sin Robbie nije to dopustio. No, i on je sam promijenio mišljenje. Umro je u srpnju, ne dočekavši objavu priče koja je izišla u u listopadu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:32