GOLEMA RAZLIKA

Rezultati novog istraživanja o popularnosti Bidena i Trumpa šokirali američku javnost!

Demokrati i dalje mirno puštaju da im Biden slovi za vodećeg kandidata, nemaju drugog, iako isti taj Biden svaki dan radi tragikomične greške

Donald Trump i Joe Biden

 Jim Watson/afp/

Različite ankete među američkim biračima tjednima prikazuju vrlo značajnu razliku u popularnosti između Joea Bidena i Donalda Trumpa, i to u korist Trumpa. Objava novog istraživanja New York Timesa i Siene ipak je šokirala američku političku scenu jer se razlika povećala, pogotovo zbog rasta nepopularnosti senilnog predsjednika Bidena. Čak 59 posto građana ne podržava Bidena, što je ogromna razlika u odnosu na listopad 2020. godine, kada ga nije preferiralo 42 posto.

Pri tome Bidena upravo podržava samo 38 posto birača, što je nevjerojatno nizak postotak u odnosu na izrazitu ideološku podršku pretežitog broja medijskih kuća, koje su praćenje predsjednika poistovjetile s kampanjom.

Trumpa simpatizira također manje od polovice biračkog tijela – 44 posto. No, to je ipak postotak koji, ako ništa drugo, jamči izbornu pobjedu. Situacija je neobična jer građani zapravo ne vjeruju niti jednom niti drugom. Postotak onih koji ne vole Trumpa nije puno niži od postotka birača koji ne žele Bidena u Bijeloj kući. U Trumpovom slučaju to je također visokih 54 posto. Ako 54 posto građana ne preferira Trumpa, a 59 posto Bidena, to bi moglo značiti da ideološki radikalizirani demokrati i republikanci biračkom tijelu nameću kandidate čiji javni narativi ne korespondiraju s prevladavajućim stavovima biračkog tijela.

Krajnje je neobična situacija u Demokratskoj stranci koja ne reagira niti na sve očiglednije javne demonstracije senilnosti Bidena, niti na istraživanja javnog mnijenja koja ukazuju na sigurni izborni poraz. Bizarno je da društveni establishment blizak demokratima i dalje forsira Bidena, očekujući da će osoba stara 81 godinu ubuduće izvoditi čuda. Ključni je, naime, podatak iz istraživanja NYT-a/Siene da bi Biden u bitci s Trumpom izgubio za 270 elektorskih glasova. Drugim riječima, na nacionalnoj razini u direktnom sučeljavanju Trump trenutačno ima ogromnu prednost od 5 postotnih poena – 48 prema Bidenovih 43 posto.

Dio ključne propagande Bidenovog stožera, prema kojoj je upravo vremešni predsjednik osoba koja može pobijediti ‘omraženog‘ Trumpa, pale su u vodu, ali i dalje nema službenog isticanja drugih kandidata. Postaje misteriozno kako se jedna od najvećih i najsnažnijih stranačkih organizacija na planetu, američki Demokrati, našla u situaciji da kroz demokratski proces iznjedri političara/političarku za predsjedničke izbore 2024.

Trenutačno je razina podrške Trumpu najveća otkako se po prvi put natjecao za Bijelu kuću 2015. godine, a Demokrati i dalje mirno puštaju da im Biden slovi za vodećeg kandidata, nemaju drugog, iako isti taj Biden svaki dan radi tragikomične greške u javnim nastupima, i to u situaciji kad je većina Amerikanaca ionako nezadovoljna smjerom kojim vodi zemlju.

Intrigantno je kojim zanosom društveni establishment u Sjedinjenim Državama naklonjen Bidenu smišlja teorije prema kojima je on i dalje dobar kandidat. Sada su, primjerice, uočili da je čak 19 posto registriranih birača nezadovoljno i s Trumpom i s Bidenom kao kandidatima. Tu kategoriju odmah su u startu nazvali „double hatersima“ ili dvostrukim mrziteljima. Iako se obostrani racionalni prezir i prema Trumpu i Bidenu teško može nazvati mržnjom, prije vrlo racionalnim rasuđivanjem, pro-demokratski mediji odmah su im prišili etiketu mrzitelja. Za te ‘mrzitelje‘ pak postavljaju tezu kako će njih dvije trećine u konačnici glasati za Bidena jer ih je otprilike toliko iz te izmišljene kategorije mrzitelja glasalo za Bidena 2020. godine. I eto, tobože, Bidenu pobjede.

Nestvarno je da na demokratskoj sceni američkih država i dalje prevladava uvjerenje kako je svatko tko ne podržava i Bidena i Trumpa u osnovi nekakav iracionalni mrzitelj, pogotovo jer su oni koji izrazito podržavaju Bidena odnosno Trumpa pokazuju izrazito netrpeljivima prema neistomišljenicima, pa ih je logičnije nazivati mrziteljima nego one koji racionalno procjenjuju kako i Biden i Trump imaju neprihvatljive minuse da bi bili lideri najmoćnije nacije svijeta.

Fenomenološki je zanimljivo kojom brzinom demokratski establishment smišlja narative uvredljiv za značajni dio biračkog tijela. Potencijalne birače Trumpa u retorici ionako tretiraju kao nižu političku vrstu. Sada su napravili korak dalje. Proglasiti one koji racionalno prepoznaju vrlo uočljive nedostatke Trumpa i Bidena „dvostrukim mrziteljima“ jest kao da osobu sklonu donošenju racionalnih zaključaka proglasite zaluđenom upravo zbog toga što je vrlo racionalna. To je bizarna strategija dodvoravanja racionalnim biračima.

Tko je trenutačno u Sjedinjenim Državama racionalan ako nisu oni koji u javnim prijedlozima Bidena i Trumpa ne vide cijeli niz, ako ništa drugo, logičkih problema?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 03:31