PROMJENA VLASTI

Rezultati izbora u Virginiji upalili zvono za uzbunu u Bijeloj kući, oglasio se i Trump

Za mnoge demokrate pobjeda Youngkina u Virginiji predstavlja upozorenje za scenarij iz 2010., kada je Barack Obama ostao bez većine.
 Anna Moneymaker

Američki demokrati pretrpjeli su težak poraz u saveznoj državi Virginiji, gdje je republikanski kandidat Glenn Youngkin izabran za novog guvernera. Radi se o saveznoj državi u kojoj je sadašnji predsjednik Joe Biden imao čak deset postotnih poena prednosti pred Donaldom Trumpom te brojni američki analitičari smatraju da su izbori u Virginiji zvono za uzbunu demokratima uoči izbora za kongres sljedeće godine.

Youngkin, relativno umjeren republikanski kandidat, postao je tako prvi pripadnik svoje stranke na čelu Virginije u 12 godina, a svoju je izbornu kampanju usredotočio na borbu protiv zločina i gospodarski napredak dok je demokratski kandidat Terry McAuliffe svoju pokušavao voditi na ideološkim pitanjima poput prava na pobačaj i reforme izbornog sustava.

Republikanski kandidat nije se odrekao Trumpa, no nije ga ni prigrlio, nego se jednostavno distancirao od bivšeg predsjednika, te je pokušao pridobiti umjerene glasače iz predgrađa, koje je Trumpova retorika odbijala od glasanja za republikance.

Protivio se obaveznom nošenju maski u školama i državnim institucijama, obećavao je zakon i red i zapravo se u većini pitanja slagao s politikom Donalda Trumpa, no svoju je poruku predstavio znatno blaže i pristojnije, čime je privukao one koji su se slagali s Trumpom, no njega osobno nisu mogli podnijeti. Trump je, pak, zahvalio svojim sljedbenicima što su glasali za Youngkina te poručio da je MAGA pokret sada "veći i jači nego ikad prije".

Takvu, dokazano pobjedničku strategiju odmaka od Trumpa, ali podržavanja njegovih ideja, mogla bi prigrliti i cijela Republikanska stranka pred izbore za kongres iduće godine, kada će demokrati morati braniti svoju tanku većinu u oba zastupnička doma. Ponovno će se birati svih 435 mjesta u Donjem domu te 34 od 100 zastupničkih mjesta u Senatu, a gubitak bilo kojeg doma značio bi gotovo potpunu paralizu Bidenovih reformskih pokušaja u budućnosti.

Čak i s većinom u oba doma, Biden ima ozbiljnih problema progurati željene zakone, primarno zbog dvoje demokratskih senatora koji često odbijaju glasati po stranačkoj liniji i tvrde da žele postići zakonske kompromise koji bi zadovoljili i republikance.

Senatorica iz Arizone Kyrsten Sinema te senator Joe Manchin iz Zapadne Virginije ovaj su tjedan tako zaustavili Bidenov pokušaj uvođenja zakona koji bi srezao troškove za lijekove starijih građana i smanjio cijenu inzulina. Demokrati se još nadaju progurati novi zakon nakon što je predložen kompromis na koji je pristala Sinema, no Manchin je odbio potvrditi svoju podršku prije izbora u Virginiji, čime je demokratima uskraćena pobjeda za koju su se nadali da bi mogla utjecati na izborne rezultate.

Za mnoge demokrate pobjeda Youngkina u Virginiji predstavlja upozorenje da bi se mogao ponoviti scenarij iz 2010., kada je predsjednik Barack Obama ostao bez većine u Donjem domu. Bidenova podrška već je pala na samo 43 posto, no silaznu putanju još bi mogla preokrenuti Bidenova ulaganja u infrastrukturu i socijalnu skrb, ako ih uspije progurati pokraj vlastitih zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:22