KONTROVERZNA PRAKSA

Restorani počeli naplaćivati kazne gostima koji ne pojedu sve s tanjura: ‘Zašto? Ne poštujete nas!‘

- Željeli smo osvijestiti problem otpada od hrane, kao i problem nabave svježih namirnica, kazali su vlasnici restorana u Francuskoj
 Rawdon Wyatt/Alamy/Profimedia/Rawdon Wyatt/alamy/profimedia

Francuski restorani smislili su novi način kako se boriti protiv otpada hrane - gostima koji ne dovrše jelo, naplaćuju kaznu od 5 eura, a iako su zasad na ovaj način prikupili tek 45 eura, vlasnici kažu kako je naplata ovog dodatka stvar prinicipa te da gostima koji ne dovrše svoje jelo žele ukazati da su bez poštovanja.

Zasad je riječ o dva restorana u Quimperu s principom posluživanja putem švedskog stola - L‘Atlantis i L‘Aigle royal u kojem posjetitelji sami određuju koliko će pojesti te si stavljaju hranu na tanjur, a to naravno generira veliku količinu otpada. Prvi, piše francuski The Connexion, poslužuje između 300 i tisuću ljudi dnevno, a drugi između 180 i 600 ljudi, a njihovi vlasnici Sarah i J.-P. Xu kažu kako su posjetitelji unaprijed obaviješteni o ovoj praksi te da većina nema zbog toga nikakve zamjerke.

"Željeli smo našim gostima osvijestiti problem otpada od hrane, kao i sve veći problem nabave svježih namirnica", kazali su za francuske medije.

image
Sheila Alonso/Alamy/Alamy/Profimedia/Sheila Alonso/alamy/alamy/profimedia

I kuhinjsko osoblje educirano je da maksimalno pazi na smanjanje udjela otpada hrane, da namirnice pohranjuju na način da one što duže zadrže svježinu te da poslužuju razumnu količinu hrane na pladnjevima.

" Ljudi su sve više osvješteni o ekološkim problemima, a sada kada nam dolaze, primjećujemo da posebno paze na količinu hrane koju djeca stavljaju na tanjur", kazao je vlasnik gospodin Xu.

Inače, u Francuskoj se svake godine baci oko 10 milijuna tona hrane, što preračunato u novac znaci da se baci otprilike 16 milijuna eura godišnje. Jedna studija napravljena u Francuskoj pokazala je čak da otpad hrane čini čak trećinu ukupne konzumacije hrane u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 15:03