OBRAČUN

Restorani na Mallorci uveli pravila odijevanja kako bi stali na kraj pijanim i bezobraznim turistima

‘U hotele stižu oko 10, a već do 14 sati ne mogu ni hodati. Potpuno su pijani, njihovi suputnici ih ostavljaju da leže na pločniku‘

Britanski turisti na Mallorci

 Jaime Reina/Afp

Jedanaest restorana uz samu obalu na španjolskom otoku Mallorci uvelo je pravila odijevanja za posjetitelje želeći suzbiti, kako su rekli, nedavni val antidruštvenog ponašanja među pijanim turistima, piše Guardian.

U te restorane, od kojih se većina nalazi na Playa de Palmi, više neće biti dopušten ulazak bez majica, samo u kupaćim kostimima ili u nogometnim dresovima, rekao je Juan Miguel Ferrer iz Palma Beacha, udruženja restorana kojeg čine lokalne tvrtke i čija je oznaka garancija kvalitete lokala.

'Ono što na neki način pokušavamo poručiti je da se za ulazak ovdje trebate istuširati ili promijeniti odjeću', rekao je. 'Nećete doći ovamo u odjeći za plažu ili ravno nakon opijanja na ulici.'

Ovaj je potez potaknut nedavnom poplavom turista više zainteresiranih za piće nego za istraživanje lokalne gastronomije ili čari otoka, rekao je. 'Od 10. svibnja patimo zbog dolaska velikih grupa turista koji se samo žele napiti na ulici, na obali ili čak na plaži.'

Situaciju je opisao gorom nego što je bila u godinama prije pandemije, nazvavši je 'nesretnom stvarnošću'.

'U hotele stižu oko 10 ujutro, a već do 14 sati ne mogu ni hodati', rekao je Ferrer. 'Potpuno su pijani, a čak ih i njihovi suputnici ostavljaju da leže na pločniku.'

Zakonom iz 2020. kojim se željelo suzbiti teroriziranje pijanih turista, nije se postiglo baš puno, rekao je. Umjesto toga, zakon je doveo je do situacije u kojoj policija ima ovlasti da ljude na licu mjesta novčano kažnjava zbog nedruštvenog ponašanja. 'Trebamo podršku dužnosnika jer ni poduzetnici ni stanari to ne mogu zaustaviti', rekao je Ferrer.

Izvor u regionalnoj vladi rekao je da će zbog pandemije ovo ljeto biti prvi put da će se novi zakon u potpunosti primijeniti i da je Vlada ostala predana borbi protiv nesocijalnog turizma.

Pritužbe vlasnika restorana stižu nekoliko dana nakon što su političari u regiji - koja uključuje i otoke Ibizu i Menorcu - podržali inicijativu usmjerenu na postupno smanjenje broja turističkih kreveta u ponudi. Balearski otoci trenutno broje 625.000 turističkih ležajeva – otprilike jedan ležaj na svaka dva stanovnika.

Vlada je predložila mehanizam za postupno smanjenje tog broja otkupom mjesta u hotelima s jednom i dvije zvjezdice u regiji. 'Ne možemo više rasti u količinu', rekao je Iago Negueruela, regionalni dužnosnik zadužen za gospodarstvo i turizam na otocima.

Dok su lokalni mediji rekli da bi mjera mogla dovesti do smanjenja broja turističkih kreveta za 40.000, vladini izvori rekli su da nisu dogovorene konkretne brojke.

Cilj je smanjiti broj posjetitelja, ali na način koji štiti industriju koja čini oko 45 posto BDP-a regije i zapošljava više od 200.000 ljudi.

Ista se mogućnost razmatra diljem Španjolske dok zemlja nastoji uspostaviti ravnotežu između jedne od svojih ključnih industrija i sve većeg broja pritužbi na buku, pijane nerede i pretvaranje stambenih zgrada u apartmane.

Na Balearskim otocima su preferiranje turista s visokim prihodima kritizirali kao uskogrudno. 'To je apsurdno', rekao je Juan Manuel Ordinas, vlasnik dva hotela s dvije zvjezdice na Mallorci. 'Protivimo se odluci vlade prema kojoj britanski turist koji radi kao konobar ne može doći na Mallorcu na odmor, već samo turist s novcem.'

U pitanje dovodi pretpostavku da kvalitetan turizam ne uključuje turiste s manje novca. 'Možda ne troše toliko novca, ali ne troše ni toliko resursa. Ne idu u hotel s pet zvjezdica s deset jacuzzija, četiri golf terena i šest bifea. Ne stižu privatnim zrakoplovom', rekao je. 'Umjesto toga oni idu u mali hotel s jednim tušem na svake tri sobe, idu autobusom ili unajmljuju bicikl i stižu jeftinim letovima.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 03:28