KOMPLIKACIJE

Republikanci u problemu: Imenovanje sutkinje Vrhovnog suda pod velikim upitnikom

Dvojica članova senatskog odbora za pravosuđe, zastupnici Lee i Tillis, su pozitivni na koronavirus
Amy Coney Barrett
 Olivier Douliery/AFP

I u najboljoj verziji, da se nije razbolio, američki predsjednik Donald Trump bi bio u škripcu s vremenom u pokušaju da imenuje svoju kandidatkinju Amy Coney Barrett na mjesto u Vrhovnom sudu, koje je ostalo upražnjeno smrću ugledne liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg.

Predsjednički izbori su 3. studenoga, a u siječnju bi za predsjednika mogao polagati prisegu Trumpov protukandidat, demokrat Joe Biden. Sada se stvar dodatno zakomplicirala, s obzirom na to da je tijekom vikenda potvrđeno da su koronavirusom zaražena trojica republikanskih senatora, a više ih je u samoizolaciji jer su bili u kontaktu sa zaraženima. Dvojica od njih članovi su odbora za pravosuđe.

Odbor

Predstavnik republikanske većine u Senatu Mitch McConnell najavio je da će tražiti suglasnost demokrata da otkažu sjednice iduća dva tjedna, do 19. listopada. No republikanci traže da se senatski odbor za pravosuđe ipak sastane kako je planirano 12. listopada, kako bi usvojio nominaciju Trumpove kandidatkinje, što je bitno da bi uopće počeo postupak potvrđivanja njezina izbora.

Iako su još od svibnja neke sjednice odbora za pravosuđe održavane online, demokrati odbijaju na taj način provesti raspravu o tako važnom pitanju kao što je imenovanje nove članice Vrhovnog suda, najvišeg suda u državi koji u SAD-u ima moć mijenjati pravosudnu praksu.

Ranije sjednice znale su biti održavane tako da je dio članova u Washingtonu, a dio sudjeluje online. Dvojica članova senatskog odbora za pravosuđe, zastupnici Mike Lee i Thom Tillis, u petak su testirani na koronu i nalazi su im pozitivni. Obojica su bila na svečanosti u Vrtu ruža Bijele kuće u subotu 26. rujna, u povodu nominacije sutkinje Amy Coney Barrett za novu članicu Vrhovnog suda.

Bez njihovih glasova, pitanje je može li Trump progurati početak procedure za imenovanje svoje kandidatkinje. Treći republikanski član odbora, Chuck Grassley, ima 87 godina i ne zna se je li i on zaražen, jer kaže da su mu liječnici rekli da se ne treba testirati.

Ravnoteža

Zaražen je i republikanski senator Ron Johnson, ali on nije u odboru za pravosuđe, niti je bio na svečanosti u Vrtu ruža. No sva tri republikanca prethodnog su tjedna sudjelovala na uobičajenim stranačkim ručkovima u svom klubu u Senatu, gdje se druže zajedno bez maski.

Tri glasa mogla bi biti presudna: republikanci naime imaju većinu u Senatu sa 53 glasa naspram 47 glasova demokrata, međutim dvije republikanke, Susan Collins i Lisa Murkowski, ranije su najavile da neće glasati za novu članicu Vrhovnog suda prije izbora.

Naime, Senat u sličnoj situaciji nije odobrio Trumpovu prethodniku Baracku Obami da u izbornoj godini imenuje svog kandidata na upražnjeno mjesto u Vrhovnom sudu. Ako bi bila izabrana Trumpova kandidatkinja, to bi moglo na dugo vremena poremetiti ravnotežu demokrata i konzervativaca u Vrhovnom sudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 23:24