Aleksander Smirnov

Republikanci nastavljaju istragu o opozivu Bidena unatoč tome što je njihov glavni adut proglašen lažovom

Bivšem FBI-jevom doušniku sada prijeti kazna zatvora u trajanju od 25 godina

Hunter Biden

 Drew Angerer/Getty Images/Profimedia/Drew Angerer/getty Images/profimedia

Posebno tužitelj koji vodi istragu protiv Huntera Bidena, optužio je bivšeg FBI-jevog doušnika da je lagao o povezanosti predsjednika Joea Bidena i njegovog sina s ukrajinskom tvrtkom.

Dugogodišnji FBI-jev doušnik Aleksander Smirnov (43) tvrdio je da su američki predsjednik i njegov sin Hunter Biden tražili 10 milijuna dolara mita od ukrajinske kompanije za prirodni plin Burisma Holdings.

Motiv Aleksandera Smirnova bio je prije svega politički, ističe se u optužnici koju je podigao posebni tužitelj David Weiss.

"Mjesecima smo upozoravali da su republikanci svoje zavjere o Hunteru i njegovoj obitelji izgradili na lažima ljudi koji imaju političkim ciljevima, a ne na činjenicama", rekao je odvjetnik Huntera Bidena, Abbe Lowell.

Smirnov se sada suočava s dvije optužbe za davanje lažnog iskaza i ometanje vladine istrage o predsjednikovom problematičnom sinu. Ako bude proglašen krivim, prijeti mu kazna zatvora u trajanju do 25 godina. U optužnici se inače ne navodi je li Smirnov državljanin SAD-a, niti se precizira njegova zemlja podrijetla, samo da se radi o poslovnom čovjeku koji putuje svijetom i govori ruski te je postao FBI-jev doušnik 2010. godine. Uhićen je u zračnoj luci u Las Vegasu u srijedu. Trenutačno se nalazi u pritvoru, gdje čeka početak saslušanja zakazan za sljedeći tjedan.

Teorije zavjere

Ove optužbe mogle bi ozbiljno ugroziti pokušaj republikanaca u Zastupničkom domu da opozovu Bidena jer su Smirnove tvrdnje bile temelj za opoziv.

Demokratski zastupnik Jamie Raskin, član Odbora Zastupničkog doma za nadzor i odgovornost, pozvao je na okončanje istrage o opozivu Bidena, za koju je rekao da se "temelji na laži".

"U detaljnoj optužnici, posebni tužitelj David Weiss, kojeg je imenovao bivši predsjednik Donald Trump, pokazao je kako je ključni dokaz u istrazi o opozivu temeljen na laži. Nepobitna je činjenica da su optužbe republikanaca protiv predsjednika Bidena uvijek bile skup laži izgrađenih na teorijama zavjere i službeno pozivam predsjednika Zastupničkog doma Johnsona, predsjedavajućeg Comera i republikance u Zastupničkom domu da prestanu promovirati ove besmislice i okončaju svoju istragu opoziva osuđenu na propast", poručio je Raskin.

Međutim, predsjednik Nadzornog odbora Zastupničkog doma James Comer je rekao da Smirnove optužbe ne potkopavaju istragu o opozivu Joea Bidena. "Želim jasno reći da se istraga o opozivu ne oslanja na FBI-jev FD-1023", rekao je Comer, referirajući se na FBI-jev obrazac koji uključuje Smirnove optužbe. "Istraga koju vode republikanci temelji se na velikom broju dokaza, uključujući bankovne podatke i iskaze svjedoka, koji otkrivaju da je Joe Biden znao i sudjelovao u poslovima svoje obitelji", tvrdi Comer, dodavši da će odbor nastaviti "pratiti činjenice".

Međutim, pitanje je kako će republikanci nastaviti istragu kad je FBI proglasio njihovog glavnog aduta lažovom.

Optužbe o Bidenovoj korupciji pojavile su se u javnosti prije gotovo godinu dana, kada je republikanski senator Chuck Grassley objavio neprovjerenu tvrdnju FBI-ovog doušnika da je prije nekoliko godina obitelj Biden tražila od ukrajinske energetske tvrtke 10 milijuna dolara. Tu su tvrdnju od tada su citirali brojni republikanci kako bi opravdali pokretanje istrage o opozivu Bidena.

Zaštita od problema

Smirnov je navodno 2020. godine dao više lažnih izjava FBI-ju, opisujući dva sastanka 2015. i 2016. na kojima su mu rukovoditelji Burisme rekli da su angažirali Huntera Bidena da ih "preko svog oca zaštiti od svih vrsta problema". Smirnov je rekao da su rukovoditelji platili po pet milijuna dolara Hunteru Bidenu i njegovom ocu u vrijeme dok je Joe Biden bio potpredsjednik SAD-a, kako bi "zaštitili" tvrtku protiv koje je tada vođena kaznena istraga. Weiss je u svojoj optužnici otkrio da je Smirnov je kontaktirao rukovoditelje Burisme tek 2017. nakon završetka potpredsjedničkog mandata Joea Bidena kao potpredsjednika i nakon što je ukrajinski glavni tužitelj koji je vodio istragu protiv Burisme bio otpušten.

Trumpova "opsjednutost" Joe Bidenom na kraju mu se obila o glavu te je protiv njega pokrenuta istraga. Naime, dok je Trump bio predsjednik SAD-a 2019. vodio je telefonski razgovor s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Trump je u tom razgovoru pritiskao Zelenskog da u suradnji s tadašnjim Trumpovim osobnim odvjetnikom Rudyjem Giulianijem i državnim odvjetnikom Williamom Barrom istraži je li Biden prekinuo istragu o kompaniji Burisma. "Biden se uokolo hvalio da je zaustavio istragu pa ako možete to malo pogledati. Meni to zvuči užasno", rekao je Trump. Trump je rekao da je to bio nevin, "savršen" poziv, no Zastupnički dom američkog Kongresa smatrao je kako je razgovor bio "neprimjeren" te su pokrenuli istragu za opoziv Trumpa zbog optužbi da je pokušao iskopati politički ‘‘prljavi veš‘‘ o svom suparniku na predsjedničkim izborima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:17