OTMICA ZRAKOPLOVA

Reporteri bez granica prosvjedovali zbog uhićenja bjeloruskog novinara: ‘Takvo nešto je bilo nezamislivo‘

Ukupno 430 novinara je uhićeno od kolovoza prošle godine, kada su izbili veliki prosvjedi zbog, tvrdi opozicija, izborne krađe
Aleksandar Lukašenko i avion Ryanaira koji je prislino spušten u Minsk
 Afp/Afp/Profimedia/Sputnik

Reporteri bez granica (RSF) u četvrtak su prosvjedovali na litavskoj granici s Bjelorusijom protiv represije bjeloruskih vlasti nad novinarima.

Bjelorusija je u nedjelju prisilila zrakoplov Ryanaira, koji je putovao iz Atene u Vilnius, da sleti u Minsk, nakon čega je uhićen opozicijski bloger Roman Protašević i njegova djevojka.

Nekoliko desetaka litavskih i bjeloruskih prosvjednika držalo je fotografije novinara zatvorenih u Bjelorusiji, a među njima i Protaševićevu.

Glavni tajnik RSF-a Christophe Deloire, koji je predvodio prosvjednike, kazao je novinarima u srijedu u Vilnisu da je djelovanje bjeloruskih vlasti novi način napada na slobodu medija te da je riječ o nečem što je bilo "nezamislivo prije nekoliko godina".

"U Bjelorusiji je došlo do institucionalne otmice zrakoplova samo kako bi se uhitio novinar", kazao je.

Ukupno 430 novinara je uhićeno od kolovoza prošle godine, kada su izbili veliki prosvjedi zbog, tvrdi opozicija, izborne krađe.

Još je 20 novinara u zatvoru, prema procjeni RSF-a.

Bjelorusija je na 158. mjestu, od 180 zemalja, na Indeksu slobode medija RSF-a.

Europska unija namjerava pojačati sankcije protiv Bjelorusije koja optužuje Zapad da koristi incident za vođenje "hibridnog rata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:14