NAKON NOVOG SUKOBA

RENOMIRANI DIE WELT 'Makedonija je najlabilnija država u Europi, nalazi se pred novim ratom'

 AFP, Maja Zlatevska/Cropix

SKOPLJE - Brojni strani mediji u komentarima su iskazali zabrinutost zbog razvoja situacije u Makedoniji, a u porastu je strah od novih ratnih zbivanja na području Balkana, prenose srpske Večernje novosti .

Njemački dnevnik Die Welt piše da se ‘najlabilnija zemlja Europe’ nalazi pred novim ratom i iznosi da je u razmjeni vatre između policije i ‘gerilskih ratnika na sjeveru Makedonije’ stradalo oko 40 ljudi. Die Welt upozorava i da ‘prijeti konflikt između Slavena i Albanaca poput onog iz 2001. godine'.

Izvori iz sigurnosnih krugova u Prištini izjavili su za Die Welt kako je sasvim moguće da, osim makedonskih Albanaca, u sukobima sudjeluju i Albanci s Kosova.

Berliner Zeitung prenosi kako postoje ‘glasne sumnje u policijsku verziju, prema kojoj se u Makedoniji ponovno razbuktao albanski terorizam’ i piše kako su u toj državi već mjesecima u prvom planu političke, a ne etničke nesuglasice.

- Organizacije za ljudska prava i zapadni diplomati optužuju vladu premijera Nikole Gruevskog za služenje autoritativnim metodama. Prema tvrdnjama organizacije ‘Reporteri bez granica’, u Makedoniji vlada najmanja sloboda tiska u cijeloj Europi zapadno od nekadašnje željezne zavjese, piše Berliner Zeitung.

Deutsche Welle piše kako je Kumanovo treći najveći grad u Makedoniji, blizu granice sa Srbijom i Kosovom, u kojem Albanci čine trećinu stanovništva.

- Mnogi promatrači sumnjaju u službenu verziju događaja, piše DW.

- Taktika naoružanih je vrlo čudna. Prije je OVK zauzimala sela u nepristupačnom zaleđu. Potom bi se povukli kako bi na kraju iskoristili civilne žrtve u propagandne svrhe. Povlačenje iz opkoljene gradske četvrti je nemoguće, a OVK nikad prije nije izvodila samoubilačke misije. Mnogi u Makedoniji vjeruju da je u Kumanovu insceniran međuetnički sukob kojim vlada pokušava odvratiti pozornost javnosti s političkih i socijalnih prosvjeda zbog kojih je u sve težoj situaciji, prenosi Deutsche Welle.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 08:28