ŽIVOT U PEKINGU

REKORDNO ZAGAĐENJE ZRAKA Od smoga ne vide prst pred nosom. Na ulicu ne izlaze bez maski

 Getty Images

Prvi val vrlo opasnog zagađenja ove zime pogodio je glavni grad Kine čiji su neboderi praktički nevidljivi zbog gustog sivog smoga kojim je obavijena prijestolnica Peking.

Brojni stanovnici morali su jutros sa maskama na posao.

- Jutros nisam mogao vidjeti nebodere preko puta ulice, rekao je prometni policajac na jednom od glavnih križanja.

- Situacija sa smogom se pogoršala zadnje dvije do tri godine. Često kašljem, a nos mi je vrlo osjetljiv. No, što se može? Pijem više vode kako bi izbacio otrove iz organizma, ispričao je Zhang za AP.

Kvaliteta zraka u Pekingu je vrlo loša, osobito zimi kada zagađenju zraka pridonosi ugljen koji stanovnici koriste za grijanje. Automobili koji ispuštaju plinove u zimskim danima bez vjetra te industrijski pogoni koji ne ispunjavanju ekološke standarde također pridonose onećišćenju zraka.

Najnoviji podaci o zagađenosti govore da je štetnih čestica manjih od 2,5 mikrometra u 4 ujutro bilo čak 671 mikrograma, dok Svjetska zdravstvena organizacija prihvatljivim smatra 25 mikrograma po kubnom metru.

Riječ je o najlošijim rezultatima mjerenja od siječnja 2013. godine.

Onečišćenje zraka karakteristično je za većinu milijunskih gradova u Kini, u kojima se mjere zaštite okoliša često žrtvuju za brži gospodarski razvoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 07:55