PROVOKACIJA?

Reklama za pivo 'Hladni Lech' pokraj groba poginulog Kaczynskog, Poljaci šokirani

VARŠAVA - Poljska je javnost ostala šokirana kada je lokalna pivovara nedaleko od groba nesretno preminulog poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog postavila reklamu za svoje pivo pod nazivom - 'Hladni Lech'.

Poljski su političari odmah pozvali građane na bojkot pivovare.

Konzervativna opozicijska stranka Zakon i pravda (PiS) vođena Kaczynskijevim bratom blizancem Jaroslawom izjavila je kako je neprimjereno promovirati Lech pivo na mjestu preko puta kraljevskog dvorca u Krakowu, gdje je bivši predsjednik pokopan.

- Ovo je više od incidenta. To je skandal. 'Hladni Lech' je prešao sve granice moralnog kiča i vulgarnosti - izjavio je Ryszard Czarnecki, poljski zastupnik PiS-a u Europskom parlamentu.

Njegov su komentar podržali i ostali članovi stranke koju su upravo braća Kaczynski osnovali prije deset godina.

Podsjetimo, Poljaci su ostali zatečeni i u šoku kada je 10. travnja zrakoplov s većim dijelom poljske političke i vojne elite, među kojima je bio i predsjednik Kaczynski, pao u zapadnoj rusiji. Poginulo je svih 94 putnika.

Kompania Piwowarska, dio veće kompanije SABMiller, koja proizvodi sporno pivo, ispričala se 'za postavljanje reklame na nes(p)retnu lokaciju'. Glasnogovornik kompanije najavio je kako će se reklamni pano sa sloganom 'Žedni uzbuđenja? Hladni Lech' ukloniti, uostalom i zbog toga što je najam lokacije istekao u srpnju.

Inače, ime 'Hladni Lech' Kompania je koristila i prije predsjedničke nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:46