KADROVIRANJE

Regulatorna agencija preporučila Bijeloj kući da otpusti Trumpovu savjetnicu Kellyane Conway, stigla odbijenica; odlazi glasnogovornica Sanders

 
Kellyanne Conway
 Kevin Lamarque / REUTERS

Regulatorna agencija američke vlade u četvrtak je preporučila da Kellyanne Conway, savjetnicu predsjednika Donalda Trumpa, treba otpustiti zbog opetovanog kršenja zakona, pošto je davala političke komentare za vrijeme obnašanja dužnosti u Bijeloj kući što nije dopušteno.

Bijela kuća odmah je odbacila preporuke Ureda posebnog vijeća (OSC).

Izjava OSC-a citirala je komentare Conway u televizijskim intervjuima i na društvenim mrežama kao primjere kršenja odredba "Hatch Act" iz 1939., koja zabranjuje zaposlenicima izvršne vlasti da se upuštaju u određene političke aktivnosti. Zakon se ne odnosi na predsjednika, potpredsjednika i neke više dužnosnike.

OSC se referirao na omalovažavajuće komentare koje je Conway iznosila o predsjedničkim kandidatima demokrata.

"S obzirom da je gospođa Conway u više navrata vrijeđala te ignorirala zakon, OSC preporuča da je se otpusti s federalne dužnosti", stoji u izjavi.

Conway (52) je bila voditeljica Trumpove kampanje 2016. te je prva žena koja je bila na čelu pobjedničke predsjedničke kampanje. Ona je jedna od lojalnijih i žestokih branitelja američkog predsjednika. Trenutno predvodi napore Bijele kuće u smanjivanju smrti uzrokovanih korištenjem opioida, a Trump će je teško otpustiti u trenutku kada se priprema za kampanje reizbora.

Steven Groves, zamjenik tajnice za medije Bijele kuće, rekao je kako OSC krši ustavno pravo Conway na slobodu govora.

Conway je proteklog mjeseca u razgovorima s novinarima u Bijeloj kući kritizirala bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena, jednog od vodećih demokrata koji namjerava smijeniti Trumpa 2020. U nedavnom televizijskom razgovoru napala je dugog Trumpovog izazivača, senatora Bernija Sandersa, te se izrugivala članu Predstavničkog doma Sethu Moultonu.

Odlazi Sanders

Bijela kuća je u četvrtak objavila da glasnogovornica Sarah Huckabee Sanders napušta tu dužnost krajem lipnja. Zasad nije jasno tko bi je mogao naslijediti. (JL)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:01