ODLUKA NA GRAĐANIMA

Referendum o štednji: Irci nemaju izbora, moraju pristupiti fiskalnom paktu!

 AP Photo/Peter Morrison

Svi pogledi u Europskoj Uniji jučer su bili upereni u Republiku Irsku. Irci, jedini kopneni susjedi Ujedinjenog Kraljevstva i, uz Češku, jedina članica Europske Unije koja je odbila prihvatiti novi fiskalni sporazum EU, izašli su na referendum kako bi odlučili o pristupanju tzv. fiskalnom paktu, odnosno Ugovoru o stabilnosti, koordinaciji i upravljanju u ekonomskoj i monetarnoj uniji kojim se članicama eurozone nameću ograničenja proračunskog deficita.

Građani sami odlučuju

Pakt je početkom ove godine potpisalo 25 država, a da bi stupio na snagu, treba ga ratificirati 12 od 17 članica eurozone. Republika Irska postaje prva članica EU koja je odluku o uvođenju fiskalnog sporazuma odlučila prepustiti građanima, smatrajući da bi njegovo prihvaćenje bez referenduma bilo protuustavno. U kampanji prije referenduma protivnici fiskalnih promjena izrazili su bojazan da će novi fiskalni pakt donijeti mučne dane štednje i ekonomske anemije.

Premijerov popis

Ipak, Irska, zemlja koja je u samo nekoliko godina od ekonomskog čuda završila u bankrotu, a prije godinu i pol bila je prisiljena i primiti pozamašna sredstva Europske Unije kako bi se održala, nema puno izbora jer bi joj neprihvaćanje sporazuma onemogućilo primanje sredstava iz tzv. hitnih blagajni EU o kojima je, uz sredstva Međunarodnog monetarnog fonda, i dalje ovisna.

Stoga ne čudi jučerašnji vrlo jasan poziv premijera Ende Kennya građanima da glasaju za fiskalni sporazum. Prema anketama, više od 50 posto Iraca se izjasnilo za ratificiranje fiskalnog pakta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 17:56