PLJUŠTE ČESTITKE

Reakcije svjetskih čelnika na pobjedu Keira Starmera na britanskim izborima: ‘Hajmo na posao, moj prijatelju‘

Konzervativce Rishija Sunaka birači su kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niza skandala

Keir Starmer

 Justin Tallis/AFP

Svjetski vođe čestitali su Keiru Starmeru, koji će biti novi britanski premijer nakon što je njegova Laburistička stranka osvojila ogromnu većinu na parlamentarnim izborima te okončala 14-godišnju vladavinu konzervativaca.

"Čestitke na vašoj izbornoj pobjedi. Radujem se suradnji s Vama u konstruktivnom partnerstvu radi bavljenja zajedničkim izazovima i jačanja europske sigurnosti", napisala je na društvenoj platformi X predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Laburisti lijevog centra trebali bi osvojiti golemu većinu u parlamentu od 650 mjesta, a konzervativci Rishija Sunaka imat će najgori rezultat u dugoj povijesti stranke pošto su ih birači kaznili zbog visokih troškova života, loših javnih usluga i niza skandala.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je čestitao Starmeru na pobjedi.

"Zadovoljan sam našom prvom raspravom. Nastavit ćemo posao započet s Ujedinjenim Kraljevstvom za našu bilateralnu suradnju, za mir i sigurnost u Europi, za klimu i umjetnu inteligenciju", napisao je Macron na X-u.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pridružio se čestitkama, napisavši da su "Ukrajina i UK bili i nastavit će biti pouzdani saveznici u dobru i u zlu", a osvrnuo se i na Sunaka.

"Zahvalan sam svom dobrom prijatelju Sunaku za nepokolebljivu podršku britanske vlade pod njegovim vodstvom. Tenkovi Challenger, projektili Storm Shadow, obuka naših pilota za zrakoplove F-16 te prvi bilateralni sporazum o sigurnosnoj suradnji samo su neki od naših zajedničkih postignuća koja Ukrajina nikad neće zaboraviti", objavio je Zelenski na X-u.

Australski premijer Anthony Albanese novinarima je rekao da postoji "snažna veza" između dviju zemalja te da se osobito raduje suradnji s Keirom Starmerom te mnogim drugima iz britanske Laburističke stranke.

"Njihovi pogledi o nizu pitanju veoma su slični našima. Siguran sam da ćemo blisko surađivati u AUKUS-u (savezu Australije, UK-a i Sjedinjenih Američkih Država), gdje smo već blisko surađivali s prethodnom vladom", dodao je Albanese.

Kanadski premijer Justin Trudeau na X-u je također čestitao Starmeru na "povijesnoj izbornoj pobjedi".

"Slijedi mnogo posla da se izgradi progresivnija, pravednija budućnost za ljude s obje strane Atlantika. Hajmo na posao, moj prijatelju", napisao je Trudeau.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 22:21