PRONAĐEN DOKUMENT

RAZOTKRIVENE PRLJAVE TAJNE RICHARDA NIXONA Zataškavao je američki masakr nad civilima

 Wikipedia

WASHINGTON - Iako je prošlo 46 godina od stravičnog masakra u My Laiju, kojeg su počinile američke trupe nad 504 nenaoružana civila u Vijetnamu 1968., zanimljive činjenice i dalje izlaze na vidjelo.

Naime, povjesničari su zavirili u bilješke koje su prikupljene u predsjedničkoj biblioteci Richarda Nixona te su pronašli jedan dokument koji posebno svjedoči o tome da je bivši predsjednik SAD-a htio zataškati ratni zločin.

Naime, tijekom sastanaka sa svojim šefom kabineta H.R. Haldemanom, Nixon je vodio bilješke, a prema njima su povjesničari zaključili da je on stajao iza pokušaja sabotaže suđenja za ovaj strašni ratni zločin kao i pokušaja njegovog prikrivanja.

Haldemanova bilješka sa sastanka s Nixonom 1.12.1969. zvuči kao lista s prijetnjama. Pod naslovom 'Radna skupina-My Lai', Haldeman je zapisao natuknice poput 'prljavi trikovi', 'diskreditacija jednog svjedoka', a sve to kako bi se 'nastavilo raditi na problemu'.

Izvor: Richard Nixon Presidential Library and Museum

- Haldemanova bilješka je važan dokaz da se Nixon petljao u suđenje za ratne zločine - izjavio je Ken Hughes sa Sveučilišta u Virdžiniji.

U knjizi 'Zaboravljeni heroj My Laija' autor Trent Angers napisao je kako su Nixonove mete bili ključni svjedoci na suđenju - pilot Hugh Thompson i artiljerac Larry Colburn.

Njih su dvojica bili u misiji izviđanja My Laija te su tijekom leta helikopterom iznad tog sela vidjeli što se događa. Bili su toliko prestravljeni da su ugrozili svoje živote kako bi spriječili masakr američkih vojnika nad nenaoružanim civilima.

Koliko su Nixon i njegov pomoćnik Haldeman bili uspješni u 'prljavim trikovima', govori i to što je predsjednik nakon afere Watergate morao napustiti svoju funkciju, dok je drugi završio u zatvoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:13