VELIKI POTHVAT

Razneseno jedno od najvrjednijih ruskih vozila, Ukrajinci u ekstazi: ‘Ovo se dogodilo prvi put u povijesti ovog rata!‘

Ukrajinci su dronom raznijeli jedno od najskupljih ruskih vojnih vozila

Pogođeno vozilo

 Screenshot X

Za razliku od mnogih zapadnih vojski, ruska vojska ne može uvijek računati na pristup satelitima za komunikaciju na velikim udaljenostima. Tako se Rusi uglavnom oslanjaju na alternativu satelitskom radiju: zemaljske radije koji odbijaju signale od troposfere, sloja atmosfere ispunjenog parom s prosječnom nadmorskom visinom od oko 15 kilometara.

Ruska mreža troposferskih radija ovisi o posebnim relejnim vozilima koja, postavljena desetinama ili stotinama kilometara jedna od druge između prve crte i raznih vojnih stožera, primaju i ponovno odašilju slabe signale koji zrače iz troposfere.

Ova radio-relejna vozila su skup i dragocjen resurs. U četvrtak je ukrajinsko zapovjedništvo za specijalne operacije uništilo eksplozivnom bespilotnom letjelicom jedno od najnovijih relejnih vozila ruske vojske R-416GM i potom taj pothvat objavilo na društvenim mrežama, prenosi Forbes.

“Prvi put u povijesti ovog rata, ukrajinski specijalni operateri uništili su R-416GM, modernu rusku mobilnu komunikacijsku stanicu”, oduševljeno su poručili iz ukrajinskog ministarstva obrane.

Povezivanje jednog R-416GM, od mnogih desetaka sličnih vozila koje su Rusi postavili duž cijele crte fronte, neće značajno poremetiti ruske komunikacije. Ali, ako Ukrajinci uspiju pronaći i uništiti više radio-relejnih vozila - starije R-142 i nove R-419L1 uz R-416GM - mogli bi početi zbunjivati ​​dio ruskih borbenih jedinica odsijecajući ih od vrha zapovjedništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. lipanj 2024 14:02