POKOP ŽELJEZNA LADY

RAT OKO OPROŠTAJA MARGARET THATCHER Na sprovodu od osam milijuna funti glavna tema bit će Falklandi

 AFP

Britanski rat za Falklande iz 1982. bit će glavna “tema” ceremonijala pogreba Margaret Thatcher, objavio je Downing Street, istodobno braneći opravdanost državnog sprovoda koji će koštati, prema procjeni, više od osam milijuna funti i protiv kojega se pobunio dio javnosti i laburistički zastupnici.

Počasna garda

Kako je objavila britanska vlada, vojnici koji će nositi lijes bit će odabrani iz postrojbi koje su vodile odlučujuće bitke u ratu u kojem je Margaret Thatcher vodila Britaniju do pobjede nad Argentinom. Riječ je o 10 vojnika koji su sudjelovali u bitkama kod Goose Greena, Port Stanleyja i Tumbledowna. U pogrebu će sudjelovati više od 700 pripadnika oružanih snaga, s počasnim odredima iz 1. bataljuna velške brigade i tri vojna orkestra te vojnicima postrojenim uz rutu kojom će se kretati pogrebna povorka.

Britanci na ulicama proslavili smrt Margareth Thatcher

Cijeli pogreb bit će u suprotnosti sa željama Margaret Thatcher koja je htjela skroman sprovod, a njegove troškove sada kritizira niz laburističkih zastupnika u parlamentu, kao i mediji. O kolikim je troškovima točno riječ, vlada ne želi objaviti, ali mediji su ponudili sljedeći izračun: sprovod Kraljice majke koštao je oko šest milijuna funti, uključujući dva milijuna za osiguranje i oko 300.000 za troškove za vojsku. Imajući u vidu inflaciju, pogreb Margaret Thatcher koštat će oko 8,5 milijuna funti.

Nadalje, porezni obveznici morat će platiti i putne i ostale troškove zastupnika oba doma, koji su prekinuli svoje uskrsne blagdane kako bi se mogli pojaviti na današnjoj sjednici u Westminsteru, posvećenoj odavanju počasti Željeznoj lady. Svim zastupnicima, a njih je ukupno 650, mailom je poručeno da mogu ispostaviti putne troškove i do 3750 funti, što znači da bi se ukupni troškovi za njih mogli popeti na 2,5 milijuna funti.

ZAŠTO JE VIJEST O SMRTI THATCHER PODIJELILA NACIJU Spasiteljica Britanije ili žena koja je devastirala društvo

John Healey, bivši ministar stanogradnje u laburističkoj vladi, izjavio je kako Cameron koristi pogreb za “vlastite političke ciljeve”. Drugi laburistički zastupnik Ronnie Campbell rekao je kako bi radije bio u “prostoriji za mučenje” nego na sjednici u čast preminule premijerke. Britanski ministar vanjskih poslova William Hague jučer je odgovorio na prigovore da će pogreb i zasjedanje parlamenta koštati previše u vrijeme krize i rekao da si zemlja to “može priuštiti”.

Prava cijena

- Promijenila je tijek naše povijesti. Ako govorimo o novcu, povlašteni uvjeti našeg članstva u EU, koje je ispregovarala upravo ona, donijeli su ovoj zemlji oko 75 milijardi funti, dvostruko više od našeg godišnjeg vojnog proračuna. Mislim da nas to stavlja u pravu perspektivu oko troškova pogreba - rekao je britanski šef diplomacije.

Jučer se oglasila i obitelj preminule premijerke. Njezin sin Sir Mark Thatcher rekao je da je obitelj dobila niz poruka sućuti i potpore.

- Neizmjerno smo zahvalni za toplinu ovih poruka kojima nas obasipaju i koje će nam biti potpora u danima koji dolaze - rekao je Mark Thatcher obraćajući se novinarima ispred kuće svoje majke u londonskoj četvrti Belgravia. Pogrebu će, osim njega i njegove supruge Sarah (doći će i Markova prva žena jer je navodno tu želju svojedobno izrazila njegova majka), nazočiti i sestra Carol. Mark Thatcher je 2005. u Južnoafričkoj Republici osuđen u odsutnosti na četiri godine zatvora zbog sudjelovanja u zavjeri za svrgavanje predsjednika Ekvatorijalne Gvineje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:53