KANADSKI EPISKOP

RASTROŠNI VLADIKA U GADNIM PROBLEMIMA 'Putuje po Kubi, vozi se na jahtama, navodno ima i dijete'

 YouTube

Svećenici kanadske eparhije optužili su vladiku Georgija da je prisvojio zasluge svojih klerika i vjernika za prikupljanje pomoći za poplavljena područja u Srbji, iako u akciji uopće nije sudjelovao, javljaju srpski mediji.

Ovo je samo jedna od niza optužbi protiv rastrošnoga episkopa kanadskog koje na adresu Patrijarhije u Beogradu stižu od uglednih kanadskih Srba, vjernika i tamošnjeg svećenstva.

Svećenici u pismu poslanom na adresu episkopa kanadskog optužuju vladiku da je pronevjerio novac zarađen prodajom svijeća, novce prikupljane za pomoć Kosovu i Metohiji. Zamjeraju mu brojne sudske postupke sa vjernicima na koje je trošio i po 60.000 dolara.

- Osjećali smo se ponižavajuće i sramotno pred sucima. Radije ste se krili iza odvjetnika, nego što ste pred narodom rješavali probleme, navode u pismu.

Blic saznaje da će tročlana komisija najviše crkvene vlasti Srpske pravoslavne crkve (Sinod SPC-a) otputovati već sutra u Kanadu kako bi od ponedjeljka započeli istragu o pritužbama protiv vladike Georgija.

U Patrijarhiji ističu kako će sve biti provjereno jer nitko ne želi unaprijed osuđivati vladiku, kojega se sumnjiči za nenamjensko trošenje crkvenog novca.

- Vladika putuje po Kubi, vozi se na jahtama. Stalno je negdje na putu po cijelom svijetu i skoro nikad nije u Eparhiji, otkrio je jedan od svećenika za Blic.

Blic doznaje kako je najozbiljnija optužba na račun vladike - blud.

Naime, vladiki Georgiju na dušu stavljaju česte posjete osoba ženskog spola, te loš odnos prema vjernicima i svećenicima, a pojavila se i glasina da ima dijete.

Dok sve ove optužbe tek trebaju biti provjerene, sam vladika, koji je ovih dana boravio u Beogrdu, nije želio komentiati optužbe ne njegov račun.

Saznaje se tek da je krajem veljače uputio pismo Sinodu SPC, u kojem traži da rad komisije koja će ispitivati poslovanje Eparhije kanadske bude javan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 07:45