USKORO 100-GODIŠNJAK

Raste zabrinutost zbog zdravstvenog stanja princa Philipa (99), prebačen je u drugu bolnicu

Vojvoda od Edinburgha liječi se od infekcije, a liječnici će također provesti ispitivanje i promatranje stanja srca
Kraljica Elizabeta II. i princ Filip
 Backgrid Usa/Profimedia

Buckinghamska palača priopćila je u ponedjeljak navečer da je Princ Philip, suprug kraljice Elizabete II, prebačen u bolnicu Sv. Bartolomeja zbog daljnjeg liječenja.

Vojvoda od Edinburgha liječi se od infekcije, a liječnici će također provesti ispitivanje i promatranje stanja srca, rekli su iz kraljevske palače. Dodali su da ''vojvoda reagira na liječenje'' te se osjeća ''ugodno''. Očekuje se da će ostati u bolnici do kraja tjedna.

Princ Philip (99) proveo je 13 noći u bolnici kralja Edwarda VII u Londonu. Stigao je u bolnicu bez pomoći 16. veljače jer se osjećao loše. Philip je prebačen u drugu bolnicu u centru Londona poznatu po liječenju srčanih bolesti.

Buckinghamska palača nije objavila točan razlog zbog kojeg je princ prvobitno primljen u bolnicu. Njegovo liječenje nije povezano s koronavirusom. Princ Philip i kraljica Elizabeta II (94) primili su prošlog mjeseca cjepivo protiv Covida-19, a u vrijeme pandemije su se sklonili s nekolicinom članova osoblja u dvorac Windsor.

image
Vojvodu od Edinburgha prebacuju kolima iz bolnice princa Edwarda VII
Tolga Akmen

Postoji nekoliko razloga za zabrinutost o stanju princa Philipa, prenosi BBC. Osim što će napuniti 100 godina u lipnju, ovo je njegov najduži zabilježeni boravak u bolnici. Umjesto odlaska iz bolnice prebačen je na daljine liječenje u specijaliziranu bolnicu Svetog Bartolomeja. Veliku brigu predstavlja njegovo srčano stanje. Princ Philip je 2011. godine ugradio stent zbog začepljenja koronarne arterije.

Budući da se povukao iz javnog života 2017. godine – potez koji je podržala kraljica - malo vijesti dolazi o vojvodi koji je bio poznat kao ''kralj gafova'' na javnim događanjima. U medijima su povremeno bile vijesti o njegovim povremenim posjetima bolnici. Kada je zadnji put viđen u javnosti, u srpnju prošle godine, činilo se da je i dalje u dobroj formi. No, novi produženi boravak razlog je za sve veću zabrinutost. Britanski mediji sada su svakodnevno stajali ispred bolnice princa Edwarda VII na Marylebonu iščekujući vijesti o stanju princa.

image
Policija patrolira ispred bolnice Svetog Bartolomeja
Adrian Dennis

Charles, prince od Walesa, posjetio je oca na oko 30 minuta tijekom vikenda nakon što je zaprimljen u bolnicu. Dva dana nakon toga posjetio ga je princ William koji je izjavio za medije da se njegov djed osjeća ''dobro''. Kraljevska obitelj je generalno suzdržana po pogledu stanja princa Philipa. Palača se oglasila prvi puta 23. veljače kada je rekla da se vojvoda od Edinburgha liječi od infekcije te se očekuje da će napustiti bolnicu za nekoliko dana. Dopisnik BBC-a za zdravstvno, Hugh Pym, rekao je da se nagađa da je njegovo trenutno stanje povezano s operacijom iz 2011. te je infekcija pogoršala postojeće stanje srca. Izjavio je da će Princa Philipa nadzirati neki od najboljih stručnjaka u zemlji. ''Ali mislim da če to biti vjerojatno više od pukog praćenja'', rekao je dodavši da je princ otišao u posebnu bolnicu vjerojatno jer liječnici smatraju da će biti potrebno napraviti ''dodatnu intervenciju ili postupak''.

Vojvoda se ranije liječio zbog različitih zdravstvenih stanja uključujući infekciju mjehura u 2012. i operaciju abdomena u lipnju 2013. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:17