SUKOB TOKIJA I PEKINGA

RASTE NAPETOST Amerika poslala Japanu najnaprednije ubojice podmornica

 AFP

Prva dva napredna patrolna zrakoplova P-8A Poseidon ratne mornarice SAD-a stigla su u Japan, rekli su dužnosnici vojske SAD-a, što će ojačati sposobnost SAD-a u lovu na podmornice i druga plovila u morima blizu Kine gdje raste napetost između Tokija i Pekinga.

Prvo razmještanje, jer idućih dana na područje trebaju pristići još četiri zrakoplova, planirano je prije no što je prošlog mjeseca Kina uspostavila zonu zračne obrane koja obuhvaća i otoke koje nadzire Japan a prava na njih polaže Kina. Pentagon je rekao da se radi o rutinskim zrakoplovnim operacijama u regiji, koja uključuje novoproglašenu kinesku zonu zračne obrane, bez da je prije toga obavijestio Peking.

Jedan dužnosnik ministarstva obrane SAD-a je agenciji Reuters, uz uvjet da ostane neimenovan, rekao da te rutinske operacije uključuju izviđačke letove.

"P-8A je najnapredniji protupodmornički i protubrodski ratni zrakoplov na svijetu", rekao je Pentagon.

Glasnogovornik Pnetagona pukovnik Jeffrey Pool rekao je da su prva dva zrakoplova P-8A stigla u Japan u nedjelju. Očekuje se da kasnije ovog tjedna stignu još četiri, rekla je glasnogovornica mornarice SAD-a.

Jedan dužnosnik SAD-a, koji je zatražio da ostane neimenovan, priznao je da se razmještanje zrakoplova radi u trenutku napetosti u regiji. Dužnosnik je rekao da je vrijeme slučajnost no da će osnažiti nastojanja vojske SAD-a u praćenju morskog područja regije, što uključuje i sporne otoke koje Japanci nazivaju Senkakus a Kinezi Daiyou.

Washington nije zauzeo stajalište glede suvereniteta nad otocima no priznaje japanski administrativni nadzor i kaže da se na njih odnosi japansko-američki sporazum o sigurnosti. To bi stajalište moglo SAD uvući u vojni sukob koji bi Washington radije izbjegao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 13:48