ŠPANJOLSKA

Raspadnute lešine, gnojne rane, osakaćene životinje: Mučne snimke farmi s kojih meso odlazi u EU

Aktivisti su jednu farmu u kojoj su zatekli brojna trupla svinja posjetili ponovno nakon tri mjeseca i uvidjeli da trupla nisu maknuta
Prizor iz jedne od farmi
 Aitor Garmendia/tras Los Muros

Španjolska udruga za zaštitu životinja Tras los Muros (hrv. iza zidova) objavila je fotografije i videosnimke koje su nastale tijekom tajnih posjeta tamošnjim farmama svinja, a na kojima se mogu vidjeti tek okoćene svinje koje leže u fekalijama, svinje sa zagnojenim ranama te lešine u raznim stadijima truljenja, piše The Guardian.

Tras los Muros osobni je projekt španjolskog fotoreportera Aitora Garmendije, a objavljeni materijali nastali su 2019. i 2020. godine. Članovi udruge zabilježili su ih na više od 30 farmi u španjolskim regijama Aragónu, Castilla-La Manchi te Castilla y Leónu. Oko 17 posto od ukupno 86 tisuća farmi svinja u Španjolskoj nalazi se u te tri regije.

Očekuje se da će Španjolska ove godine postati vodeći proizvođač svinjetine u Europskoj uniji. Prošle je godine u Španjolskoj zaklano rekordnih 53 milijuna svinja kako bi se odgovorilo na potražnju za chorizo kobasicama, svinjskim fileima i svinjskom mašću u zemljama Unije i svijeta.

Garmendia, koji je sam vodio tajne izvide, rekao je da su neke svinje bile "ozbiljno ozlijeđene" te da se na njima moglo vidjeti da pate od kile (bruh ili hernija), apscesa (gnojna upala), prolapsa (pomicanja ili ispadanja organa ili dijela organa iz jednog unutrašnjeg prostora u drugi), artritisa i nekroze tkiva.

Budući da se Njemačka još uvijek oporavlja od zabrana koje su joj uvedene nakon otkrića afričke svinjske kuge u populaciji divljih svinja, očekuje se da će porasti potražnja za španjolskom svinjetinom. Ukupan promet u španjolskom svinjogojstvu prošle je godine premašio 15 milijardi eura.

Unatoč tome što je pandemija koronavirusa uzrokovala izbijanje duboke recesije i dovela do strmoglavog pada cijena crnih iberijskih svinja, dijelovi španjolske industrije pokazali su se poprilično otpornima pa je tako konzumacija svježe svinjetine tijekom prvih sedam mjeseci 2020. godine porasla za osam posto.

Kako bi pokušali utvrditi jesu li kojim slučajem svjedočili izoliranim incidentima, udruga Tras los Muros u neke je farme ušla više od jednom.

Jednu farmu u kojoj su zatekli brojna trupla svinja posjetili su ponovno nakon tri mjeseca te uvidjeli da trupla nisu uklonjena. "Nitko ih nije maknuo", rekao je Garmendia.

Nevladina udruga iz Bruxellesa Eurogroup for Animals rekla je da se na fotografijama može vidjeti da farme naočigled krše brojne regulative Europske unije.

"Ove slike svjedoče o enormnoj patnji koju bi trebalo izbjeći ili ublažiti tako što će se poštivati europski zakon te pravila struke i zdrav razum", rekla je putem emaila Elena Nalon, veterinarska savjetnica za domaće životinje u udruzi Eurogroup for Animals.

Svinjama koje se mogu vidjeti na fotografijama i snimkama repovi su ili djelomično ili potpuno odrezani, što se radi, kako kaže Nalon, kako bi svinje zaštitile od ugriza drugih svinja. Osim što se pokazalo da takav postupak uzrokuje akutnu traumu i bolove, EU zakoni brane rutinsko rezanje repova. Nalon dodaje da je apsolutno neprihvatljivo i protuzakonito da se u farmama nalaze uginuli štakori i ozbiljno bolesne te ozlijeđene svinje. Tim se svinjama, prema zakonu, mora odmah pružiti veterinarska pomoć.

image
Prizor iz jedne od farmi
Aitor Garmendia/tras Los Muros

Španjolska industrija svinjetine proteklih je godina ojačana milijunima eura koje je Europska unija potrošila na promociju svinjetine. Više od pet milijuna eura vrijedna kampanja koju je 2019. godine odobrila Europska komisija trebala se uhvatiti u koštac s "kontroverzama oko održivosti svinjetine i dobrobiti životinja". Tom se kampanjom, koja treba trajati tri godine, osobe mlađe od 35 godine želi "informirati o stvarnom stanju u proizvodnom lancu u industriji svinjetine".

Udruženje španjolskih proizvođača bijelih svinja Interporc reklo je da fotografije i videi koje je zabilježila udruga Tras los Muros ne odgovaraju realnosti u sektoru. "Ilegalnim se napadima na španjolske farme želi naštetiti sektoru. Fotografije izvađene iz konteksta ne odgovaraju stvarnosti u zemlji koja ima više od 80 tisuća farmi svinja", rekli su u izjavi za The Guardian.

Iz Interporca su rekli da je u interesu sektora da se svako nepoštivanje standarda prijavi regulatornim tijelima. Naveli su i da su ranije ove godine otvorili email adresu na koju javnost može poslati sve svoje prigovore. "Bilo koji mogući, izolirani incident ne može se smatrati realnošću sektora", dodali su.

Najrecentniji dostupni podaci o stanju na više od 300 tisuća španjolskih farmi kažu da je 2016. godine provedeno 11.195 inspekcijskih izvida te da su u 19 posto slučajeva utvrđene nepravilnosti.

Španjolsko ministarstvo poljoprivrede nije odgovorilo na upit Guardiana za komentar. (Priredio Damjan Raknić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:21