DANAK U KRVI

Raspad notorne postrojbe ruskih plaćenika: ‘Gubici su im strašni. Ostalo ih je tek 10 tisuća!‘

Za Zapad su obični kriminalci, tvrdi se da im i Putin okreće leđa, krvavo su platili Soledar...

Član Grupe Wagner u osvojenom Soledaru, gdje su Rusi pretrpjeli goleme gubitke

 -/Sputnik/Profimedia/

Deseci tisuća boraca okupljenih da se bore u Ukrajini za Grupu Wagner, rusku privatnu plaćenićku vojsku, nestali su ili su ubijeni, poručuju iz ruske nevladine organizacije Russia Behind Bars, piše Daily Beast.

- Grupa Wagner regrutirala je u posljednjih nekoliko mjeseci otprilike 50.000 boraca, među njima i velik broj zatvorenika, No samo 10.000 njih i dalje je prisutno na fronti - tvrdi Olga Romanova, voditeljica Russia Behind Bars. Svi ostali ubijeni su, nestali, dezertirali ili su se pak predali, dodaje Romanova.

Navedena statistika mogla bi biti pokazatelj da se Wagnerove borbene jedinice u Ukrajini polako raspadaju.

- Wagnerovi plaćenici posljednjih su tjedana sudjelovali u teškim borbama u Soledaru, bitci u kojoj je Rusija proglasila pobjedu. Wagner je također uvelike zaslužan za napretke ostvarene u obližnjem Bahmutu, postignute uz goleme žrtve. Budući da je Wagner regrutirao 40.000 osuđenika, većina tih vojnika prošla je tek minimalnu obuku - rekao je prošlog tjedna novinarima John Kirby, koordinator Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je u nedavnom govoru spomenuo dramatične gubitke koje su Rusi pretrpjeli u Soledaru: - Područje u blizini Soledara prekriveno je leševima osvajača- rekao je Zelenski.

Ministarstvo obrane SAD-a jednako tako ustvrdilo je da su ruske snage i Wagner pretrpjeli goleme gubitke u bitci za Soledar.

- Broj ubijenih ruskih vojnika sada je znatno viši od 100.000. Rusi su pretrpjeli ogromne gubitke. To uključuje njihovu regularnu vojsku, kao i sve plaćenike koji se bore pod ruskom zastavom - rekao je novinarima prošli tjedan general Mark Milley, načelnik Združenog stožera američke vojske.

Postoje jasne naznake da se iz Wagnera masovno dezertira. Ranije ovog mjeseca, Andrej Medvedev, uhvaćen je u bijegu u Norveškoj, izvijestio je AFP. Vjeruje se da je Medvedev, koji je uhićen, prvi član Wagnera koji je uspio prebjeći na zapad, navodi BBC.

Medvedev je ponudio podijeliti svoja iskustva i saznanja o privatnoj plaćeničkoj skupini Wagner kako bi istražiteljima pomogao razotkriti ratne zločine, izvijestio je AFP. Navodno je svjedočio “pogubljenju dezertera” i “terorističkim metodama”.

Wagner kao kriminalna organizacija

Bidenova administracija prošlog je tjedna objavila kako Wagner grupu klasificira kao "transnacionalnu kriminalnu organizaciju".

- Wagner je zločinačka organizacija koja čini zločine i krši ljudska prava, a mi ćemo neumoljivo raditi na identificiranju, ometanju, razotkrivanju onih koji pomažu Wagneru - rekao je Kirby.

Glasine o raspadu unutar Wagnera pojavile su se istovremeno kada i vijesti kako i Grupa ima velikih problema s Kremljom. Putin i osnivač Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, posljednjih dana jedan drugome tako proturječe oko toga čije su borbene snage odgovorne za osvajanje Soledara.

Jednako tako, čini se da je Putin posljednjih tjedana počeo glavninu borbi ponovno prebacivati na regularnu vojsku. U očitom pokušaju da unese promjene u ratni stroj, Putin je početkom godine uzdrmao zapovjedništvo ruskih oružanih snaga promaknuvši generala Valerija Gerasimova na mjesto načelnika Glavnog stožera, čime je zamijenio generala Sergeja Surovikina, poznatog pod nadimcima "general Armagedon" i "koljač iz Sirije",

Prema Institutu za proučavanje rata (ISW), Putin je sada Wagner odlučio staviti po strani.

“Putinova odluka da se usredotoči i osloni na konvencionalne ruske snage znači marginalizaciju Wagnerove skupine. No, oni će unatoč tome nastaviti sudjelovati u ruskim ratnim planovima u Ukrajini”, naveo je ISW u ovotjednoj procjeni.

Prema obavještajnoj procjeni britanske vlade objavljenoj u ponedjeljak, Gerasimov je započeo svoj posao prvenstveno pokušavajući poboljšati disciplinu ruskih oružanih snaga.

"Otkako je preuzeo zapovjedništvo, najviše se inzistiralo na zabrani nošenja uniformi koje nisu propisane, kao i zabrani putovanja u civilnim vozilima te korištenju mobilnih telefona. Vojnici su prilično skeptični prema takvim mjerama, no najviše je ismijan pokušaj da se uvede standard kako bi se vojnici trebali brijati”, stoji u procjeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:38