NOVI DOKUMENTARAC

RASKRINKAN PUTINOV TAJNI SASTANAK UOČI ANEKSIJE KRIMA 'Imali smo plan za sve...'

Putin tvrdi kako je ruska vojska bila spremna za osvajanje Donjecka samo kako bi izvukla Janukoviča
 AFP

MOSKVA - U traileru za novi ruski dokumentarac ‘Putem domovine,’ ruski predsjednik Vladimir Putin otkrio je detalje ruskih planova za pripajanje poluotoka Krima, kao i planove ruske vojske za izvlačenje svrgnutog ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča iz Donjecka.

U najavi, Putin se prisjeća sastanka sa šefovima obavještajnih službi koji je trajao cijelu noć.

- Završili smo oko sedam ujutro, rekao je Putin.

- Kada smo se razlazili, rekao sam kolegama: ‘Moramo početi raditi na tome da vratimo Krim Rusiji!

Četiri dana nakon tog sastanka, neidentificirani vojnici preuzeli su lokalni parlament na Krimu, i zastupnici su ubrzano izglasali novu Vladu. Nakon brzog referenduma, Moskva je pripojila krim 18. ožujka, što je međunarodna zajednica osudila.

Vojna operacija bila je tajna, a Rusija je snažno poricala da je upletena u zbivanja iako je bilo očito da su vojne snage koje su okupirale Krim, bez ikakvih oznaka, zapravo ruska vojska. Kasnije su priznali svoju upletenost.

U dokumentarcu, Putin također tvrdi kako je ruska vojska bila spremna za osvajanje grada Donjecka na istoku Ukrajine, kako bi izvukla Janukoviča, korumpiranu ali lojalnu figuru koja se borila za zadržavanje Ukrajine u ruskoj sferi utjecaja.

- Ubili bi ga, rekao je Putin.

- Bili smo spremni da ga izvučemo iz Donjecka putem kopna, mora ili zraka. Postavili smo teške strojnice tamo kako ne bi morali previše razgovarati.

Januković se kasnije pojavio u gradu Rostovu na jugu Rusije, i nije se vratio u Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:14