NOVI SUKOB

Raskol u srcu EU: Jedan od najmoćnijih ljudi Europe bijesan na Francuze zbog projekta od 100 milijardi eura

Njemačka bi navodno mogla odustati od projekta borbenog zrakoplova s Francuskom vrijednog 100 milijardi eura

Projekt FCAS

 Arthur Nicholas Orchard/Hans Lucas Via Afp

Njemačka razmatra napuštanje svog ključnog budućeg projekta borbenog mlažnjaka s Francuskom u iznosu od 100 milijardi eura te da se umjesto toga pridruži konkurentskom programu s Britanijom. A kao svojevrsna uvertira u potencijalni dogovor, kako piše britanski The Times, njemački kancelar Olaf Scholz također je u pregovorima o ukidanju veta Berlina na isporuku zrakoplova Eurofighter Typhoon Saudijskoj Arabiji, što Ujedinjena Kraljevina smatra važnim strateškim prioritetom.

Ovaj bi pakt u tom smislu bio značajan dobitak za London i odražavao bi sve veći raskol između Francuske i Njemačke, koje su u sukobu oko pitanja od energije i protuzračne obrane do diplomatskog protokola. Pitanje razvoja novog borbenog lovca stavlja njemačkog kancelara pred niz teških odluka koje će odrediti pozicioniranje njegove zemlje u Europi i šire.

Prva je treba li Njemačka ostati pri konceptu Future Combat Air System (FCAS), golemom francusko-njemačko-španjolskom programu za razvoj i izgradnju iduće generacije zračnih snaga, koji neki analitičari nazivaju najvažnijim obrambenim projektom u Europi.

Kašnjenja i sporovi o dizajnu i finaciranju

Središnja ideja je digitalno uvezati novi ‘nevidljivi‘ (stealth) lovac s bespilotnim letjelicama, automatiziranim rojevima mini-borbenih zrakoplova, starijim borbenim zrakoplovima pa čak i pomorskim ili zemaljskim sredstvima putem jedne visokotehnološke platforme.

Samo je Berlin već izdvojio 40 milijardi eura ulaganja u FCAS koji bi trebao biti ‘vani‘ do 2040. godine. No, program je debelo zapeo u kašnjenjima i sporovima oko dizajna i financiranja. Izvori upoznati sa Scholzovim načinom razmišljanja navode kako je on zabrinut da je projekt u opasnosti da se pretvori u ekstravagantno skupo veliko ništa te se zaostane za konkurentskim programima.

image

Olaf Scholz

Odd Andersen/Afp

Američko ratno zrakoplovstvo i mornarica očekuju da će do 2030. izbaciti svoje nove varijante borbenog zrakoplova šeste generacije, a u Britaniji BAE Systems i Rolls Royce vode program razvoja nevidljivog borbenog aviona poznatog kao Tempest, koji bi trebao biti gotov do 2035. godine i činit će okosnicu šireg britansko-talijansko-japanskog zračnog saveza.

Jedan visoki njemački dužnosnik rekao je da Scholz ne vidi smisao u natjecanju FCAS-a s Tempestom te da želi ili spojiti to dvoje ili, ako mu to ne uspije, odbaciti FCAS i pridružiti se programu Tempest. Navodi se da je kancelar također ogorčen povlaštenim tretmanom koji je Francuska dodijelila svojim zrakoplovnim kompanijama u početnim fazama projekta FCAS.

Francuski interesi

Loš osjećaj dodatno pojačava šire pogoršanje odnosa između Francuske i Njemačke na brojnim različitim političkim frontama. Pariz je, primjerice, odbacio Scholzovu inicijativu "Sky Shield" za spajanje nabave zračne i raketne obrane europskih zemalja jer sklonost Berlina prema ‘gotovim‘ sustavima iz zemalja kao što su SAD i Izrael smatra uvredom za svoje vlastito istraživanje i razvoj u ovoj domeni.

"Kad Francuska kaže europska obrambena politika, ona misli na francuske industrijske interese", rekao je visoki izvor u njemačkoj vladajućoj koaliciji. "Scholz osjeća da ima mnogo više zajedničkog s Britancima nego s Francuzima po ovim pitanjima", piše The Times.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:09