VOJNI ANALITIČAR

‘Raketni sustavi koje Britanci šalju Ukrajini mogli bi nokautirati rusko topništvo. Ali ne odmah...‘

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je kako će se britanska potpora Ukrajini promijeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike

Raketni sustav M270

 Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia/Apfootage/Alamy/Alamy/Profimedia

Britanija će opskrbiti Ukrajinu višestrukim raketnim sustavima koji mogu pogoditi ciljeve udaljene do 80 kilometara, priopćeno je u ponedjeljak, u potezu koji je koordiniran sa Sjedinjenim Državama kao odgovor na rusku invaziju.

Britanski ministar obrane Ben Wallace rekao je, objašnjavajući dar u vidu sustava za višestruko lansiranje M270, kako će se britanska potpora Ukrajini promijeniti u skladu s razvijanjem ruske taktike.

"Ovi vrlo sposobni višestruki raketni sustavi omogućit će našim ukrajinskim prijateljima da se bolje zaštite od brutalne upotrebe dalekometnog topništva, koje su snage (ruskog predsjednika Vladimira) Putina neselektivno koristile da sravne gradove", rekao je Wallace u priopćenju.

Obećanje Londona da će se pridružiti SAD-u u slanju raketnih sustava dugog dometa Ukrajini moglo bi činiti razliku, ali "neće promijeniti stvari preko noći" zbog ograničenog broja, kaže stručnjak za kopneno ratovanje, kako prenosi BBC.

Raketni lanseri M270 koji bi trebali biti poslani u Ukrajinu su "krunski dragulji sposobnosti britanske vojske", kaže Jack Watling iz britanskog Royal United Services Institute (RUSI).

Govoreći za BBC, Watling dodaje da bi ti sustavi mogli "nokautirati" rusko topništvo u istočnoj Ukrajini. No, ističe da će Ukrajince trebati obučiti da ih koriste te dodaje da Velika Britanija ima ograničen broj sustava za dati.

Što se tiče prijetnje ruskog predsjednika Putina da će proširiti svoju listu meta ukoliko Zapad pošalje sustave većeg dometa, Watling kaže da bi to bilo "prilično teško" jer Moskva već gađa ukrajinske gospodarske resurse kao i položaje ukrajinskih snaga.

Američki predsjednik Joe Biden prošlog je tjedna rekao kako će Washington Ukrajini isporučiti topničke raketne sustave visoke pokretljivosti M142 ili HIMARS, nakon što je dobio jamstva iz Kijeva da se neće koristiti za gađanje ciljeva unutar ruskog teritorija.

Putin je rekao kako isporuke oružja nisu "ništa novo", ali je upozorio kako će biti odgovora ako Sjedinjene Države isporuče streljivo većeg dometa za sustave HIMARS.

Ministarstvo obrane SAD-a priopćilo je kako Ukrajini isporučuje četiri sustava M142 HIMARS zajedno s vođenim višestrukim raketnim sustavom za koje je reklo da ima domet od preko 64 kilometara.

Britanija je rekla kako će ukrajinski vojnici biti obučeni za korištenje novih sustava u Britaniji, nakon što je prethodno najavila da će obučiti ukrajinsko osoblje za korištenje oklopnih vozila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. srpanj 2022 11:50