URIN U SVEMIRU

Raketa SpaceX-a spremna, treba samo popraviti - wc: ‘Zadnji put nam se malo prolilo...‘

Nedjeljno lansiranje obilježit će četvrto lansiranje NASA-inih astronauta i ukupno peti putnički let u svemir.
Kapsula Dragon
 Spacex/Upi/Profimedia

Američka privatna tvrtka SpaceX-a, suočila se s neočekivanim problemima tijekom lansiranja astronauta u svemir.

Naime, prema Wiliamu Gerstenmaieru, potpredsjedniku SpaceX-a (koji je nekoć radio za NASA-u), tijekom prvog privatnog leta SpaceX-a prošlog mjeseca odvojila se jedna cjevčica zbog čega se po podu kapsule Dragon prolio urin, prenosi Guardian.

Kompanija i NASA žele biti sigurne da neće doći do ponovnog curenja vode i urina prije nego u svemir lansiraju novu kapsulu s astronautima. Lansiranje rakete zakazano je za nedjelju ujutro iz Kenney Space Centra.

“Popravili smo ovaj problem u spremniku tako da smo strukturu potpuno zavarili pa sad više nema dijelova koji se mogu odlijepiti i odvojiti", rekao je Gerstenmaier.

Potpredsjenik kompanije objasnio je da je u kapsuli Dragon koja se trenutno nalazi u orbiti, iscurilo manje urina u modulu letjelice nego u onoj koja je vozila četvero putnika/astronauta na nedavnom privatnom trodnevnom letu, a razlog tomu je to što je ekipa NASA-e provela dva dana kraće na svom svemirskom putovanju.

"Ono što tražimo su sićušni tragovi ili sitne, sitne nesavršenosti, da bi se netko mogao zapitati: Zašto je temperatura porasla ovdje, ili se ovaj pritisak ovdje promijenio”, rekao je Steve Stich, voditelj programa Nasine komercijalne ekipe. “Znači, vi se zapravo samo trudite proniknuti u sve te stvari i pokušavate ih razumjeti, a zatim ih možete poboljšati i siguran let može započeti", zaključio je.

Gersteinmaier je rekao da SpaceX provodi testove kako bi osiguralo da prolivena tekućina nije oštetila kapsulu tijekom posljednjih šest mjeseci. Svako strukturno oštećenje moglo bi ugroziti astronaute na njihovom povratku na Zemlju sljedećeg mjeseca. Završni testovi trebali bi biti dovršeni kasnije ovog tjedna, rekao je.

Nedjeljno lansiranje bit će četvrto lansiranje NASA-inih astronauta raketom SpaceX-a i ukupno peti let s posadom. Nakon povlačenja flote Space shuttlea 2011. godine, NASA se obratila SpaceX-u i Boeingu kako bi prevezla posadu do i od svemirske stanice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:31