IZVANREDNO STANJE

Rajskom otoku prijeti ekološka katastrofa: Nafta curi iz nasukanog broda, vlasti traže pomoć

Premijer je obznanio kako je izvanredno stanje proglasio jer njegova država “nema vještine ni ekspertizu” za rješavanje problema
Nasukani brod kod Mauricijusa
 Handout

Vlasti Mauricijusa proglasile su izvanredno stanje vezano uz okoliš nakon što je iz japanskog MV Wakashioa, broda za rasuti teret koji se 25. srpnja nasukao na tamošnji koraljni greben, počela curiti nafta.

Premijer Pravind Jugnauth obznanio je kako je izvanredno stanje proglasio jer njegova država “nema vještine ni ekspertizu” za rješavanje problema nasukanog broda te je apelirao na Francusku, čiji je otok Reunion u relativnoj blizini, da im pomogne.

Predsjednik te zemlje Emmanuel Macron mu je odgovorio da može računati na njih.

image
Nasukani brod kod Mauricijusa
Handout

“Kad je biodiverzitet u opasnosti, treba hitno reagirati”, objavio je na društvenoj mreži Twitter.

Najavili su da će s Reuniona na Mauricijus, koji se može pohvaliti jednima od najljepših koraljnih grebena na svijetu te koji uvelike ovisi o turizmu, stići potrebna oprema.

MV Wakashio je u vlasništvu japanske kompanije Nagashiki Shipping, no registriran je u Panami. U trenutku kad se nasukao bio je prazan, no samo što se tiče tereta. Na njemu je bilo i oko 4000 tona goriva.

image
Nasukani brod kod Mauricijusa
Dev Ramkhelawon

Iz te su kompanije poručili da su curenju kumovali loše vrijeme i konstantno nabijanje valova, zbog kojeg je došlo do pukotine u tanku. No, isto tako tvrde da su uspostavili mjere prevencije oko broda te da će učiniti sve što je u njihovoj moći da spriječe daljnje zagađenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:08