OKRŠAJ PILOTA

RAF presreo tri ruska lovca na nebu iznad Europe, objavljena dramatična snimka: ‘Pomislio sam na treći svjetski rat‘

Pilot Jake je otkrio da je postojala ‘neizvjesnost‘ o tome što protivnički piloti misle, kao i trenutak zabrinutosti kada ih je izgubio iz vida

Raf presreće ruske lovce

 Channel 4

Ovo je trenutak kada se pilot borbenog zrakoplova RAF-a suočio s tri ruska zrakoplova uslijed stalnih napetosti između Rusije i Zapada.

Dramatična snimka, koja je snimljena iz kokpita britanskog Typhoona, prikazuje britanskog piltota kako odgovara na potencijalnu prijetnju koju predstavljaju ruski lovci na nebu iznad Europe.

Na videu se mogu vidjeti tri ruska zrakoplova kako zlokobno zuje zrakom pod pomnim nadzorom letačkog asa Jakea, pilota 9. eskadrile RAF-a Lossiemouth.

U jednom trenutku Jake gubi iz vida jedan od tri aviona dok mu se po glavi motala situacija koja je imala potencijal prerasti u sljedeći svjetski rat.

Videozapis je objavljen kao dio novog šestodijelnog dokumentarca Channela 4, Top Guns: Inside The RAF, koji gledateljima daje pogled iza kulisa kako zrakoplovne posade čuvaju britansko nebo.

RAF Lossiemouth u škotskom Morayu jedna je od dvije britanske baze za brzo uzbunjivanje (QRA), koje imaju sposobnost dizanja borbenih zrakoplova u trenu kako bi odgovorile na potencijalne prijetnje zračnom prostoru Ujedinjenog Kraljevstva.

Snimka prikazuje napetu igru mačke i miša u blizini NATO-vog zračnog prostora te pilota koji prati pokrete Rusa i pazi da ne pokušaju ništa opasno, a istovremeno izbjegava sukob s njima.

Govoreći u emisiji Jake je otkrio da je postojala ‘neizvjesnost‘ o tome što protivnički piloti misle, kao i trenutak zabrinutosti kada ih je izgubio iz vida.

‘To je ta neizvjesnost o tome što prolazi kroz um ruskog pilota - koja je njegova zadaća? Što je spreman učiniti da to postigne?‘, komentirao je pilot RAF-a i dodao kako je vrlo teško odrediti otkud dolaze takve zapovijedi.

‘Dolazi li to izravno od samog Putina? Pokušava li ovaj tip samo ugroziti moj zrakoplov zato što mu je takav način razmišljanja?‘, opisao je pilot o čemu je sve razmišljao u kritičnom trenutku.

‘Postoji stupanj igranja umnih igara, ali ako pogriješim rezultat može biti prilično katastrofalan. Ako se slučajno sudarim s jednim od ovih zrakoplova, to bi moglo dovesti do eskalacije, do Trećeg svjetskog rata.‘

‘Tvoje srce radi milijun otkucaja u minuti. Imaš sve te stvari u stražnjem dijelu glave‘, kazao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:16