POBUNA 150 KINEZA U TVRTKI FOXCONN

Radnici koji izrađuju iPhone i iPade prijete: Svi ćemo se ubiti

ZAGREB - Radnici u kineskom postrojenju tvrtke Foxconn Technology Group, koja proizvodi elektronske dijelove za niz proizvođača poput Microsofta, Applea i Sonyja, zaprijetili su masovnim samoubojstvom skakanjem s krova tvornice u nedavnim prosvjedima zbog odluke uprave da ih preseli na drugu proizvodnu traku, otkrila je uprava tajvanske tvrtke u jučerašnjem priopćenju.

Oko 150 radnika u tvornici u gradu Wuhanu u južnoj Kini prosvjedovalo je 2. siječnja protiv odluke uprave, a dio njih - u priopćenju se ne precizira točan broj - popeo se na krov i prijetio skakanjem u smrt. Kako su iz Foxconna poručili, incident je prošao bez žrtava, a razgovori između uprave, predstavnika radnika i kineske vlade završili su sporazumom.

Preseljenje kao povod

U priopćenju se navodi da je zbog preseljenja na drugu proizvodnu traku oko 55 radnika napustilo posao. Agencija AP otkrila je u razgovoru s nekima od radnika da je spor nastao nakon što je uprava tvornice, koja zapošljava 32.000 ljudi, povukla svoje obećanje da će onima koji se ne žele preseliti na drugo proizvodno mjesto isplatiti odštetu. Zbog toga su izbili prosvjedi.

U tvornici u Wuhanu proizvode se i dijelovi za Microsoftov Xbox i ta je američka tvrtka ispitala incident te objavila da nije bio povezan s mogućim lošim uvjetima rada, nego s promjenama lokacija proizvodnih traka unutar postrojenja.

Microsoft je reagirao na situaciju zbog loše reputacije koju njihov partner ima otprije. Tijekom 2010. godine najmanje je deset radnika iz kineskih postrojenja te tvrtke počinilo samoubojstvo. Nakon toga su udruge za ljudska prava optužile tajvansku tvrtku da u njezinim tvornicama vladaju neljudski uvjeti rada i da se zaposlenike tjera na prekovremeni rad, što je uprava demantirala.

Povećane plaće

Tada je cijela priča završila povećanjem plaća radnicima u nekim od njihovih tvornica te angažiranjem stručnjaka za pružanje psihološke pomoći radnicima. Kako je izjavio Geoffrey Crothall, dirketor udruge za zaštitu radničkih prava China Labor Bulletin, prosvjedi u Wuhanu pokazuju da uprava tajvanske tvrtke ima ozbiljne probleme u komunikaciji sa svojim zaposlenicima.

- Razlog zbog kojega se ovi dramatični prosvjedi događaju jest to što radnici osjećaju da jednostavno nemaju drugog izbora. Prijetnje samoubojstvom česta su metoda kojom kineski radnici privlače pažnju poslodavaca na svoje probleme - rekao je Crothall.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. lipanj 2024 06:23